background branding

Helft Nederlanders wil af van plofkip

kip_grill800.jpg

De helft van de Nederlanders (51 procent) wil af van de plofkip. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction, in opdracht van Natuur & Milieu. Veel Nederlanders vinden het prima dat bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken maken over een diervriendelijke en duurzame kip en willen daar meer voor betalen.

Natuur & Milieu heeft het onderzoek laten uitvoeren nadat de Autoriteit Consument Markt (ACM) liet weten dat de Kip van Morgen, een milieu- en diervriendelijk alternatief voor de plofkip, illegaal is. Supermarkten hadden afspraken gemaakt om deze kip in de schappen te leggen. Maar dat mag volgens de ACM niet omdat de klant dan door een beperktere keuze meer zou moeten betalen.

'Gezond milieu belangrijk'

'De ACM focust zich teveel op de prijs in haar oordeel. Maar ze moet breder kijken: naar gezondheid, dierenwelzijn, een gezond milieu en een rijke natuur. Consumenten vinden dat prima, blijkt uit onderzoek. Nu de overheid nog', aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. De Tweede Kamer debatteert vrijdag over het oordeel van ACM.

De Kip van Morgen

De Kip van Morgen krijgt iets meer ruimte, meer strooisel op de stalvloer en leeft een paar dagen langer. Ook worden milieumaatregelen genomen. Maar dit is niet genoeg om in aanmerking te komen voor een uitzondering op het kartelverbod, oordeelde de ACM in januari. De mededingingswaakhond twijfelde ook of de afspraken wel nodig waren, omdat de markt voor duurzaamheid dynamisch genoeg zou zijn. 'Daar klopt niets van', aldus Akkerman. 'Zonder de collectieve afspraken rondom de Kip van Morgen, hadden supermarkten het nooit aangedurfd om een diervriendelijke kip in de schappen te leggen. Dit is nu wel gebeurd bij Jumbo en Albert Heijn.'

Bron: ANP