'Helft van de mensen reist ook met mondkapje niet met openbaar vervoer'

mondkapje-ov-10052020.jpg

Van de mensen die vóór de coronacrisis gebruikmaakten van het openbaar vervoer, is voor 48 procent de mondkapjesplicht geen reden om weer in de trein, bus of tram te stappen. Dit stelt EenVandaag op basis van een peiling onder het EenVandaag Opiniepanel.

Mensen kiezen liever voor een andere manier van vervoer zoals met de auto, fiets of te voet. Ook zien mensen doordat ze thuiswerken minder aanleiding om met het openbaar vervoer te reizen. 

Vier op tien zou ov pakken, maar met name noodzakelijke reizen

Vier op de tien (43 procent) reizigers zeggen dat ze wel weer in het openbaar vervoer zouden stappen als iedereen mond- en neusbescherming draagt. Toch zijn mensen niet massaal van plan op pad te gaan. Velen willen dat alleen doen als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor werk of school.

Zes op de tien (59 procent) deelnemers aan het onderzoek vinden de mondkapjesverplichting in het openbaar vervoer een goede zaak.

Twijfel aan discipline van anderen

Bijna de helft (47 procent) verwacht dat mensen de maatregel goed zullen opvolgen, maar een even grote groep (45 procent) verwacht van niet. Iemand schrijft: 'Het goed dragen van mondkapjes vraagt om discipline. Maar je ziet nu al dat de motivatie voor het volgen van de coronamaatregelen afneemt bij mensen.'

Krijg je een boete als je geen mondkapje draagt?

De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 juni, maar wat als je geen mondbescherming draagt? Dat lees je hier

Bron: EenVandaag