Helft wil vaker sporten, maar dat lukt niet: 'Sportschool is veel te duur'

24meisportschool.jpg

Vijf van de tien mensen (51 procent) willen wel vaker sporten of bewegen, maar dat lukt ze niet in de praktijk. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag over gezond leven onder ruim 34.000 deelnemers. Een drukke baan, het missen van een sportmaatje, maar vooral dure sportabonnementen houden hen tegen. 

'Sporten alleen doe ik niet graag en met anderen samen moet je vaak ergens lid van worden. Daar heb ik geen geld voor', zegt iemand. Een ander: 'Ik heb er geen tijd voor. Misschien moet ik maar een hond nemen zodat er dagelijks gewandeld moét worden.'
 
Ruim vier van de tien (44 procent) zien geen reden om meer te bewegen. De meesten van hen vinden dat ze nu al actief genoeg zijn. 

Nog lastiger met veel overgewicht

Voor sommige groepen blijkt sporten nog lastiger dan voor andere. Van de deelnemers met veel overgewicht (obesitas) doet 61 procent nu weinig aan sport. Acht van de tien (80 procent) zeggen dat ze best vaker willen bewegen, maar dat ze het niet voor elkaar krijgen.  
 
Voor deze groep geldt vooral dat zij het mentaal erg moeilijk vinden om in beweging te komen: 'Ik heb een abonnement bij de sportschool maar ik ga er niet heen. Ik kan me er niet meer toe zetten om de deur uit te gaan als ik eenmaal thuis ben na een dag werken.'
 
Of ze lopen tegen praktische problemen aan. 'Passende sportkleding is lastig. Er zijn nauwelijks zwempakken te krijgen in wat grotere maten en ook sportbh's lijken vaak maar te gaan tot maatje 42', verzucht een deelneemster met een maatje meer. 

Inwoners van Nederlandse volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder, vergeleken met de bewoners van andere wijken die soms maar een kilometer verderop liggen. Hoe komt dat, en hoe ingewikkeld is het om dat te veranderen? In het tv-programma Beter! helpt presentatrice Antoinette Hertsenberg vier inwoners van de volkswijk Voorstad in Deventer om gezonder te leven. Ze krijgen daarbij hulp van de plaatselijke huisarts Kees Pricker en leefstijlcoach Meriel Hendriks. Hier kun je de afleveringen van Beter! terugkijken.

Minima missen geld en voorzieningen

Ook voor mensen met een minimuminkomen blijkt het ondanks goede wil in de praktijk knap lastig om meer te bewegen (60 procent). Zij leven over het algemeen een stuk ongezonder dan gemiddeld. Ze missen het  geld én de voorzieningen in hun buurt om gezondere keuzes te maken. In het onderzoek vertellen ze wat ze daarvoor nodig hebben.

Sporten financieel aantrekkelijk maken

Veel ondervraagden (27 procent) zeggen dat ze sneller in beweging komen als de mogelijkheden daarvoor goedkoper of zelfs gratis worden. 'Een abonnement van 5 euro per maand past wel in mijn budget', schrijft een oudere deelnemer. 
 
Ook een korting op de zorgverzekering als je voldoende beweegt zou mensen motiveren (20 procent). Naast financiële prikkels zou een kwart (25 procent) ook graag wat meer vrije tijd willen hebben om in actie te komen. 

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 5 tot 16 mei 2022. De vragen zijn opgesteld in samenspraak met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Die verwerkt een deel van de uitkomsten in haar advies over de toekomst van de publieke gezondheidszorg. 

Aan het onderzoek deden 34.587 deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitkomsten zijn gewogen op het totaal aantal ondervraagden en representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.