background branding

Help! Mijn telefoon valt uit door de kou

winter-telefoon-uitvallen-accu-13122018.jpg

Het zal je niet vreemd in de oren klinken, in de winter valt je telefoon zomaar plotseling uit. Hoe komt dit en wat is er tegen te doen? Deze en andere vragen beantwoorden we in dit hulpartikel. Radar spreekt met Arnoud Wokke, redacteur bij de technologiewebsite Tweakers. 

Hoe komt het dat de accu van je mobiele telefoon sneller leegloopt bij koudere temperaturen?

De reden dat de accu van je batterij sneller leegloopt, komt doordat de chemische reactie die elektronen van het ene contact naar de andere laat stromen, nu langzamer gaat. Door de kou kan de accu van je telefoon minder energie leveren. 'Als je telefoon thuis ligt bij 19 graden, maakt het natuurlijk niets uit. Maar in de buitenlucht tijdens wintersport kun je tegen probemen aanlopen', aldus Arnoud Wokke, redacteur bij de technologiewebsite Tweakers

Wat kun je ertegen doen?

Doe een hoesje om je telefoon. Op deze manier houdt een mobiele telefoon de warmte beter vast. Ook kan het helpen je telefoon zo dicht mogelijk tegen je lichaam te houden, zoals bijvoorbeeld in de binnenzak van je winterjas. Wokke geeft aan dat je er verder weinig tegen kunt doen. 'Je kunt wel proberen om je telefoon warmer te houden door hem bijvoorbeeld te isoleren in een zakje of hoesje. Aan de andere kant; als je hem zo goed mogelijk isoleert, neemt het bereik weer af en moeten de antennes harder werken. En ook daardoor loop de accu sneller leeg.' Er is overigens geen verschil tussen een iPhone en een Androidtelefoon, beide toestellen kampen met dit probleem. 

Zijn er nog andere tips om te voorkomen dat je telefoon uitvalt bij koude temperaturen?

'De beste tip is zorgen dat hij niet te koud wordt. Accu's zijn gemaakt om te werken bij bepaalde temperaturen. Kou is minder erg dan hitte. Het maakt de accu niet kapot van binnen. Even opwarmen is dus voldoende'.

En wat moet je doen als je telefoon is uitgevallen, meteen weer aanzetten of even wachten?

'Je kan het altijd proberen om je telefoon meteen weer aan te zetten, maar als hij koud is zal hij nog steeds niet starten. Als je per se je telefoon nodig hebt, kun je  er het beste weer voor zorgen dat hij warmer wordt. Ergens binnen gaan zitten is in dit geval een goed idee.'

Bron: Radar / Tweakers