Helpen hondenijsjes jouw hond afkoelen op warme dagen? ‘Het is meer het idee’

Hondenijsje

Steeds meer ijssalons en dierenspeciaalzaken verkopen ijs speciaal voor honden. Het zou de ideale snack zijn voor jouw viervoeter op warme dagen. Is dat echt zo? Radar zoekt het uit. 

Vermenselijken

Dat hondenijsjes populair zijn, bevestigt een woordvoerder van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren. “Maar”, geeft ze direct als kanttekening. “Het valt wat ons betreft in de categorie vermenselijken.”

“Echt afkoelen schijnen ijsjes trouwens ook niet te doen”, gaat ze verder. “Het is meer het idee.” Je hond heeft er op warme dagen dus niet echt baat bij als je hem een hondenijsje voert.

Pas op met suiker, zuivel en xylitol

“Ook kan het de verkeerde indruk geven dat je een hond ook van een normaal ijsje mee kunt laten eten”, vertelt de woordvoerder. “En dat is niet verstandig, onder andere vanwege de grote hoeveelheid suiker die erin zit." Ook kunnen melkproducten uit bijvoorbeeld roomijs bij sommige honden zorgen voor problemen met hun maag-darmkanaal.  

Zitten er zoetstoffen zoals xylitol in het ijsje? Dan kan het zelfs heel gevaarlijk zijn voor je hond. Deze zoetstof zorgt er bij honden namelijk voor dat er veel insuline in de bloedbaan wordt vrijgegeven, waardoor de hoeveelheid suiker in het bloed daalt. Dit kan zorgen voor braken, slapheid, leverfalen en een coma. 

IJsblokjes kunnen ook gevaarlijk zijn

Hondenbezitters geven hun viervoeter ook nog weleens ijsblokjes om af te koelen, maar ook dat is volgens de woordvoerder niet zo’n goed idee. “Ze slikken dat meteen in of kauwen het heel snel op, waardoor ze ineens te veel kou in hun maag krijgen. Dit kan resulteren in maag-darmkanaalproblemen zoals buikpijn en eventueel braken of diarree.”

Zo houd je jouw hond wel koel

“Wat wel kan en door veel honden gewaardeerd wordt, is een stevig, hol voerspeeltje vullen met bijvoorbeeld water met een beetje vruchtensap of een beetje natvoer en dat invriezen”, geeft de woordvoerder als tip. 

“De hond is dan een hele tijd bezig met zo’n ‘diepvriesspeeltje’ en heeft steeds die verkoelende werking zonder dat er ineens een hoop kou in zijn maag terechtkomt. Daarnaast is het ook gewoon een leuke verrijking en een goede manier om hem (rustig) bezig te houden; zeker als activiteiten zoals lange wandelingen, fietstochten en achter balletjes aanrennen vanwege de hitte niet mogelijk zijn.”

Zorg er verder voor dat jouw hond continu toegang heeft tot vers, koel (maar niet ijskoud) water om te drinken. “Een hond raakt zijn warmte kwijt door te hijgen en verliest daardoor ongemerkt heel veel vocht, waardoor hij uitgedroogd raakt en nog sneller oververhit raakt.”

Koelmat gebruiken met toezicht

Een koelmat kan volgens de woordvoerder ook een effectieve manier zijn om je hond koel te houden op hete dagen. “Door met zijn weinig behaarde buik erop te liggen, raakt een hond goed zijn warmte kwijt.” 

Eerder adviseerde de Dierenbescherming echter wel om je hond niet alleen te laten met zulke koelmatten, omdat de inhoud van zo’n mat giftig kan zijn.

Wat te doen bij oververhitting?

Helpen bovenstaande tips niet en heb je het idee dat jouw viervoeter oververhit is? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. 

Meer over