Helpt een flesje antikatermiddel tegen je kater?

Na een avondje stappen met veel alcohol moet je de volgende ochtend weer fris en fruitig opstaan. Het Sterke Reddertje is een drankje dat belooft dat je lichaam gezond en effectief herstelt waardoor je fris wakker wordt. Werkt het?

Even uitleggen hoe het werkt volgens de website. Het Sterke Reddertje is een voedingssupplement 'dat het lichaam ondersteunt in de strijd tegen de kater'. Je moet het drankje innemen voordat je gaat slapen. De leverancier legt uit dat 'een Reddertje' de 'gifstoffen aanpakt' en 'het lichaam aanvult met mineralen, vitaminen en lichaamseigen stoffen'.

De flesjes zijn niet goedkoop. Voor het antikatermiddel betaal je tussen de 2,95 en 3,60 euro per stuk, afhankelijk van hoeveel je koopt. Volgens de leverancier is zo'n flesje 'veilig en bewezen effectief'.

'Dit werkt niet'

Frans Russel is hoogleraar Farmacologie en Toxicologie van het RadboudUMC. Hij bekeek het antikatermiddel op verzoek van Radar. Met dit voedingssupplement zal je de volgende ochtend niet zonder kater opstaan, zegt Russel. 'Een kater is heel moeilijk te behandelen. Er is voor dit middel ook geen wetenschappelijk bewijs. Zo'n middel kan wel als placebo werken. Het placebo-effect is twintig tot dertig procent bij bepaalde klachten als hoofdpijn en misselijkheid.'

Russel zegt dat er alleen maar onschuldige ingrediënten in het supplement zitten, dus het kan geen kwaad voor je gezondheid. Het Sterke Reddertje claimt dat het uitdrogingsverschijnselen helpt tegengaan. 'Dat werkt niet, want uitdroging treedt al op na het eerste glas alcohol. Het enige wat je kan doen om uitdroging te voorkomen is tussen elk glas alcohol een glas water te drinken. Dan vul je je vochtniveau aan en drink je waarschijnlijk ook minder alcohol.' Ga je alcohol drinken tijdens het stappen? 'Doe dat dan op een goedgevulde maag. De alcohol komt dan minder snel in je lichaam.'

Radar Checkt: Anti-katerpil

Verslaggever Fons Hendriks onderzoek een ander wondermiddel dat je van je kater zou genezen: de Zober!-pil. Werkt het? Bekijk het fragment:

Radar checkt: Nooit meer een kater met Zober!-pil?

Meer over