Helpt een mondkapje tegen hooikoorts?

200529 hooikoorts.jpg

Droge, warme dagen zijn lastig voor wie hooikoorts heeft. Om het overdadig snotteren en niezen een beetje in te perken, zou een mondkapje werken. Maar klopt dat wel?

Een op de vijf Nederlanders is allergisch voor pollen of stuifmeelkorrels van grassen, bomen en planten in bloei. Volgens verschillende bronnen zou een niet-medisch mondkapje verhinderen dat de pollen je luchtwegen bereiken, waardoor je geen klachten zou hebben. En nu mondkapjes verplicht worden op het openbaar vervoer, sla je geen figuur wanneer je er eentje draagt. 

'Klopt niet', vertelt Arian Kuil van de KNO-afdeling van ziekenhuis Diakonessenhuis. 'De meeste niet-medische mondkapjes beschermen nauwelijks tegen besmetting en kleine deeltjes in de lucht. Ze voorkomen vooral dat je zelf iemand besmet met je hoest- of niesdruppels.' 

Pollen in je ogen en haren

Een beter mondmasker dan? 'Pollen in de lucht komen niet alleen met je neus of mond in aanraking. Je krijgt ze bijvoorbeeld ook in je ogen, oren en lichaamshaar. Ze gaan alsnog in de haren op je hoofd zitten en als ze ’s nachts op je kussen komen, krijg je er dan last van', verduidelijkt Kuil. 

Wat helpt dan wel, naast medicatie? 

  • Al is het mooi weer, blijf op de dagen met veel pollen in de lucht binnen en hou je ramen en deuren dicht. Het weerbericht en verschillende apps vertellen je welke dagen dat zijn.
  • Stofzuig je huis regelmatig, tegen de pollen die wel binnenglippen.
  • Douche voor je gaat slapen, om de pollen uit je haar, wenkbrauwen en wimpers te spoelen.
  • Leg de kleren die je overdag buiten hebt gedragen niet in je slaapkamer.
  • Blijf weg van net gemaaid gras.
  • Draag buiten een zonnebril om je ogen te beschermen.