background branding

Hergebruiken van alledaagse producten: tips van lezers

afval-hergebruiken-09052019.jpg

Het is goed voor het milieu als we minder afval produceren. Sommige producten die je weggooit kun je nog prima gebruiken. Hoe kan je zelf op een makkelijke manier alledaagse producten hergebruiken? Via WhatsApp vroegen wij dat aan onze lezers.

Je hergebruikt iets als je een product opnieuw voor een andere nuttige toepassing gebruikt. Je kunt iets zelf hergebruiken, of als afval recyclen door het in de juiste prullenbak te gooien. Dat laatste kost echter wel energie. Door producten zelf te hergebruiken kan je ook geld besparen.

Koffiedik weert slakken uit je tuin

Veel mensen geven aan dat ze koffiedik in de tuin gebruiken voor hun planten, met name voor hortensia's en rododendrons. Volgens Jos en Carmen helpt koffiegruis tegen slakken. Hannetta zegt: 'Koffiedik bewaar ik en gooi ik in de tuin om mieren te weren'. Volgens Milieu Centraal is koffiegrut inderdaad een natuurlijk afweermiddel tegen mieren. Yvonne en Linda laten weten dat koffiegruis ook helpt om katten uit je tuin te houden. Dgkaad en Linda gebruiken niet alleen koffiedik, maar ook thee en vermalen eierschalen in hun (moes)tuin.

Meriem heeft een heel andere tip, zij gebruikt koffiedik niet alleen in de tuin, maar ook als lichaamsscrub.

Helpt koffie ook tegen katten?

Volgens het tijdschrift Tuinseizoen is koffiedik inderdaad goed voor je tuin. Het zou waardevolle voedingsstoffen bevatten en weert slakken en katten. Milieu Centraal beaamt dit, katten zouden namelijk een hekel hebben aan koffiedik tussen hun pootjes. Hergebruik koffieprut het liefst zo snel mogelijk, als het lang vochtig blijft kan het gaan schimmelen. Last van slakken in je tuin? Milieu Centraal adviseert om een barrière van vijf centimeter koffiegruis om de planten heen te leggen.

Koffiedik en koffiefilters mogen op de composthoop, maar koffiepads en/of theezakjes niet. Die kunnen namelijk plastic bevatten.

Lees meer: draag bij aan minder plastic met deze tips

Hoe hergebruik je kapotte sokken?

Carmen repareert kapotte sokken meestal gewoon door ze te stoppen. 'Als er synthetische vezels inzitten gebruik ik sokken ook als uitboendoek bij het in de was zetten van antieke meubels.' Monique poetst haar zilver met behulp van oude sokken.

De hond van Jos krijgt kapotte sokken om mee te spelen.

Petflessen om planten water te geven

Met een stanleymes haalt Carmen de onderkant van een petfles eraf. Op deze manier kan ze het flesje met de hals ingraven en gebruiken bij het watergeven van jonge plantjes. 'Ze krijgen dan gerichter vocht', zegt ze. Linda gebruikt lege petflessen of glazen potten soms voor het mengen van dressing.

weckpotten-hergebruik-09052019.jpg
Weckpotten

Veel mensen gaven aan dat ze lege potten gebruiken om te wecken. Je kunt lege potten ook hergebruiken voor het bewaren van kruiden laat Meriem weten. Jacq gebruikt ze voor iets heel anders: 'Hang lege potten op aan een plank. Gebruik ze om spijkers, schroeven, moeren, bouten, rubbers of ander klein spul in te bewaren. Heel overzichtelijk voor in de schuur'. Jos laat weten soms oud glas te hergebruiken als vaasjes voor bloemen.

Lees ook: makkelijk afval scheiden met PMD

Overige tips

  • Ria knipt uit kapotte pantykousjes ringen die ze gebruikt als bindertje om zakken dicht te maken
bindertjes-17052019.jpg
Bindertjes gemaakt van pantykousen
  • Lege ijsbakjes gebruikt Christina om kliekjes in te vriezen, ‘de bakjes zijn precies genoeg voor één maaltijd’
  • Jacky maakt een soort schuursponsje van de netjes die om fruit zitten. Omdat de netjes vaak plastic bevatten kunnen microplastics hierdoor wel in het riool belanden.
schuursponsje-fruitnetje-09052019.jpg
Schuursponsje gemaakt van fruitnetje
  • Met oude broodzakken vriest Jan pieter eten in, of hij gebruikt ze om brood mee te nemen
  • Armin snijdt rietjes heel dun in en gebruikt ze als penseel om mooie bloemen mee te verven

Wil je meer weten over microplastic en hoe dat in het riool terecht komt?

Lees meer over microplastic

Heb jij nog tips? Schrijf ze hieronder dan voegen we ze toe.