Hernia-operatie

Naar schatting krijgen 80-duizend mensen per jaar een hernia in de onderrug. Er zijn verschillende technieken om een hernia te opereren, waaronder de PTED techniek. Bij deze techniek hoeft er niet in de rug gesneden te worden en tevens niet in belangrijke spieren. 

Moeilijk bereikbare hernia zijn ook makkelijker te opereren. Het nadeel van deze techniek is de hoge prijs ten opzichte van een standaard operatie. Bovendien wordt deze techniek niet vergoed in Nederland.

Volgens het College van Zorgverzekeringen (CVZ) moet een operatie voldoen aan bepaalde eisen om opgenomen te worden in het basispakket. Het CVZ beweert dat de techniek onvoldoende bewezen is om in aanmerking te komen voor vergoeding.

Lees hieronder de uitgebreide reactie van het CVZ.

Laatste reacties

147
  • Door Radar

Tienduizenden mensen per jaar krijgen een hernia. Vaak gaat de hernia vanzelf over, maar soms is er een operatie nodig. Er is een operatie die zowel in binnen als buitenland voornamelijk positieve resultaten laat zien. De mensen die graag van deze techniek gebruik willen maken worden sinds 2006 door hun verzekeraar in de kou gezet. Hoe komt de keuze voor vergoedingen tot stand? Maandag in Radar, 20.30 uur op Ned 1

  • Door marie1902

Het is toch vaak zo dat de meest doeltreffende methoden niet vergoed worden! In de meeste gevallen omdat ze te duur zijn. Maar er wordt kennelijk niet bij stil gestaan dat hoe doeltreffender de methode is, hoe meer kans er bestaat op volledig herstel en daarmee dus geen extra medische kosten meer voor de toekomst (en een gelukkige ex-patiënt). Zelf werd ik slachtoffer van (een heel andere) medische ingreep die WEL vergoed wordt, maar waarvan de meerwaarde NIET bewezen is. Deze techniek wordt nog regelmatig toegepast EN vergoed terwijl hij behoorlijk ter discussie staat en er (goedkopere) alternatieven bestaan. Eigenlijk gek.. zeker wanneer je bedenkt dat Minister Schippers in juli 2011 aankondigde, naar aanleiding van Kamervragen van Anne Mulder, onderzoek te willen laten doen naar behandelingen waarvan de meerwaarde niet is bewezen. En dat onderzoek wilde ze gaan bekostigen met het geld dat vrijkomt door de twijfelachtige behandeling niet uit te voeren. Ik begrijp niets van de beweegredenen om sommige doeltreffende methoden NIET te willen vergoeden en tegelijkertijd andere ter discussie staande weer WEL (met alle nare gevolgen van dien). Ik hoop dan ook van ganser harte dat Radar een belangrijke rol kan spelen in deze kwestie en de herniapatiënten, doordat hun verzekeraar besluit de methode toch te gaan vergoeden, snel volledig hersteld zullen zijn en weer verder zullen kunnen met hun leven. Gezondheid is immers ons meest kostbare goed.

  • Door ad.pijnaker

Toch heel raar dat deze operatie niet wordt vergoed alleen maar omdat het de resultaten eerst weer eens moeten worden onderzocht, Speelt hier weer een ander belang. Waarom veel geld uitgeven aan een onderzoek terwijl de resultaten in binnen en buitenland nagenoeg bekend zijn. In 1986 ben ik aan een hernia geopereerd toen werd er in Duitsland al een techniek toegepast die heel effectief was zo goed zelfs dat de patiënt een dag na de operatie lopend het ziekenhuis kon verlaten. Een collega van mij heeft enkele jaren in Munchen deze operatie laten uitvoeren met een zeer goed resultaat, hij was binnen 2 weken weer volledig aan het werk, terwijl ik na mijn operatie bijna een jaar thuis ben geweest veel fysiotherapie, De kosten van mijn nabehandeling waren waarschijnlijk zeer hoog en dan nog maar niet te spreken over de kosten van de werkgever door mijn lange ziekteverzuim. Het is toch te gek voor woorden dat een hernia-operatie zoals die nu gedaan kunnen worden niet worden vergoed terwijl het alleen maar kostenbesparend is.