Hernia- versus bekkenbodemmatje
Het bekkenbodemmatje is ontwikkeld op basis van een matje voor een hernia, een breuk. Deze herniamatjes worden gebruikt om bijvoorbeeld een breuk in de lies of in de buikwand mee te dichten. Een heel ander gebied in het lichaam dus. Daarom heb je een ander soort matje nodig.
Zo is de elasticiteit van de buikwand ongeveer 20% en van de vagina zo’n 50%. De elasticiteit van bestaande matjes is minder dan 50% en door de krimp van het bindweefsel wordt de elasticiteit nog minder. Het matje moet achter de vagina kunnen mee rekken om bijvoorbeeld seksuele gemeenschap te hebben. Ook moeten de blaas en de endeldarm zich kunnen vullen en weer leeglopen; hiervoor is er ook rek nodig.
Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ concludeert (p. 17) hierover:
'Ontwikkelingen om mesh in het bekkenbodemgebied toe te passen kwamen vanuit de buikchirurgie en zijn door fabrikanten snel commercieel opgepakt. Wetenschappelijke literatuur spreekt over een agressieve marketing. De bekkenbodem betrof een heel nieuw toepassingsgebied. Het is rijk aan zenuwen en bevat diverse organen. In feite moet dan opnieuw worden onderzocht of de nieuwe toepassing veilig en effectief is.'