Hersenen zien geen verschil tussen bier met of zonder alcohol

alcoholvrij-03122018.jpg

Alcoholvrij bier beïnvloedt het beloningseffect in de hersenen op dezelfde manier als bier waar wel alcohol in zit. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD) naar aanleiding van een onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR).

Wetenschappers onderzochten wat er in de hersenen gebeurt bij het drinken van alcoholvrij en alcoholhoudend bier. Hieruit bleek dat de smaak van bier voldoende is om het beloningssysteem in de hersenen te activeren. Het alcoholpercentage maakt daarbij niet uit.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 21 mannen tussen de 18 en 35 jaar mee die regelmatig bier drinken. De deelnemers lagen in een MRI-scanner en kregen een slok bier toegediend. Ze wisten niet of het alcoholhoudend of alcoholvrij bier was. De MRI-scanner legde de reactie van de beloningsgebieden in de hersenen vast.

De smaak van het bier, en niet de alcohol, bepaalt de consumptie-ervaring
Paul Smeets - Onderzoeker

Die reactie was hetzelfde bij het proeven van bier met én zonder alcohol. 'Dit suggereert dat de smaak van het bier, en niet de aanwezigheid van alcohol, de consumptie-ervaring bepaalt', zegt onderzoeker Paul Smeets tegen het AD. 'Dat kan betekenen dat consumenten evenveel voldoening ervaren bij een alcoholvrij of alcoholarm biertje, mits de smaak dicht genoeg bij die van bier met alcohol ligt.'

Bron: AD