Het einde van Adobe Flash Player is in zicht, wat betekent dit voor jou?

adobe-flashplayer-06102020.jpg

Adobe Flash Player was een tijd lang dé manier om op je webbrowser video's te bekijken en spelletjes te spelen. De plug-in van Adobe is niet meer volledig veilig en qua techniek ingehaald. Op 31 december 2020 stopt Adobe definitief met de ondersteuning van Flash Player.

Al in 2017 is aangekondigd dat Adobe in 2020 zou stoppen met de ondersteuning van Flash Player. De beveiliging van het programma blijkt gemakkelijk te kraken, wat het een prooi maakt voor hackers en criminelen. Bovendien werkt Flash niet zo goed op smartphones.

Weinig programma's gebruiken nog Flash Player

Adobe raadt de Flash Player al sinds 2015 af. Sindsdien zijn er weinig programma's die hier nog gebruik van maken. Dit komt omdat er in de tussentijd betere alternatieven zijn gekomen, zoals HTML5-players. Dit is een videoplayer die rechtstreeks in je browser werkt, waardoor je geen extra plug-ins nodig hebt. De meeste videoplayers maken hier al gebruik van, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je video's kijkt via bijvoorbeeld YouTube, Netflix of NPO Start.

Wat ga je er wel van merken? Mocht je nog steeds de ooit zo populaire boerderijsimulator Farmville spelen, dan moet je op zoek naar een nieuwe hobby. Dit spel draait nog wel op de Adobe Flash Player. Doordat Adobe stopt met de ondersteuning zal vanaf 2021 ook de stekker uit Farmville gaan. 

Vermijd website met een Flash-player

Adobe gaat dus vanaf volgend jaar geen beveiligingsupdates meer uitbrengen voor Flash Player. Mocht je dan toch op een site komen waar wordt gevraagd om Adobe Flash Player, is het advies om hier geen gebruik van te maken. De veiligheid kan niet worden gewaarborgd. 

Zo verwijder je Flash van Windows en macOS

Als het goed is krijg je voor het einde van het jaar een melding om Flash Player van je computer te verwijderen. Je kunt het ook zelf voor die tijd al van je apparaat halen. Dat doe je als volgt:

Adobe Flash Player van Windows verwijderen

  1. Download het verwijderingsprogramma van Adobe Flash Player
  2. Sluit alles wat op Adobe Flash Player draait (browsers en andere programma's)
  3. Voer het verwijderingsprogramma uit
  4. Controleer of de installatie is voltooid en controleer de status van Adobe Flash Player

Meer informatie, zoals waar je het verwijderingsprogramma downloadt, vind je op de website van Adobe

Adobe Flash Player van macOS verwijderen

  1. Check welke versie van macOS je gebruikt. Dit doe je door linksboven op het appeltje te klikken en naar 'Over deze mac' te gaan. Daar staat de versie genoemd, bijvoorbeeld 10.6.4.
  2. Voer het verwijderingsprogramma uit dat bij jouw Mac hoort. Hoe je dit precies doet, wordt hier door Adobe beschreven
  3. Controleer of de installatie is voltooid door de mac opnieuw op te starten. Op je browser en controleer de status van de Flash Player

Bron: Adobe