'Het is straks vaker toegestaan om permanent op een vakantiepark te wonen'

20200413 vakantiewoningen.jpg

Minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen wil de regels voor permanente bewoning versoepelen, zodat het voor gemeenten gemakkelijker wordt om toestemming te verlenen. Tegelijkertijd roept ze gemeenten op om tijdens de coronacrisis niet te handhaven als mensen tegen de afspraken in vast in een vakantiehuisje wonen.

In veel gemeenten is permanente bewoning van vakantiehuizen niet toegestaan. Tweede Kamerleden Daniel Koerhuis van de VVD en Jessica Eijs van D66 willen daar verandering in brengen. In tijden van woningnood zouden alle mogelijkheden voor huisvesting moeten worden benut, vinden zij. Bovendien vinden ze het zonde dat eigenaren van vakantiehuisjes nu verplicht een tweede huis aan moeten houden, ook als ze er eigenlijk nauwelijks wonen.

Bestemmingsplan

Minister van Veldhoven is het met deze standpunten eens en laat in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weten dat ze de regels aan wil passen. Voor het legaliseren van een permanente bewoning op een vakantiepark is nu nog een bestemmingsplan nodig. Dit is tijdrovend en kost veel geld. Door aanpassing van de regels zal dit proces makkelijker en goedkoper worden. Ze verwacht dat veel gemeenten zullen instemmen met dit voorstel.

Eisen voor permanente bewoning

Dit voorstel houdt niet in dat elk vakantiehuis legaal het hele jaar kan worden bewoond. Vakantiehuisjes moeten voldoen aan bepaalde eisen en mogen niet in een te slechte staat zijn. Als vakantiehuisjes niet aan de eisen voldoen, mag er alleen in gerecreëerd worden. Wanneer op het vakantiepark sprake is van criminele activiteiten, is permanente bewoning ook niet toegestaan.

In de brief naar de VNG gaat Van Veldhoven ook in op veiligheidsregio’s die vanwege de coronacrisis kunnen besluiten om recreatieparken te sluiten. De minister wil dat gemeenten in dit geval een uitzondering maken voor permanente of tijdelijke bewoners van het park. Ook arbeidsmigranten moeten op het park kunnen blijven wonen.

Geen boetes voor illegale bewoning

Met dit initiatief wordt ook goed gedaan aan een verzoek uit de Tweede Kamer, namelijk dat mensen niet zomaar op straat gezet moeten worden. Daarnaast vindt de Kamer dat bewoners geen boetes moeten krijgen als ze illegaal in vakantiehuisjes wonen. De gemeente moet volgens de Tweede Kamer naar passende oplossingen zoeken. Dit initiatief lost een deel van dit probleem op: veel mensen wonen in een vakantiehuis omdat ze wegens persoonlijke omstandigheden, zoals een scheiding, geen woonhuis kunnen vinden.

Vakantiewoningen in Radar

Tijdens de uitzending van 3 februari 2020 pleitte Radar voor versoepeling van de regels betreffende wonen in vakantiehuizen. Kijk het fragment hier terug:

Tijdens woningnood uit vakantiehuis gezet

Bron: RTL Nieuws