Het Woekerpolisakkoord (achtergrond)
Het ziet er mooi uit. Eén verzekeraar heeft toegegeven dat ze consumenten hebben opgescheept met allerlei kapitaalverzekeringen, waarvan de kosten veel te hoog zijn.
Uitleg Stichting WoekerpolisclaimUitleg Stichting VerliespolisReactie Wouter Bos (nieuwsbericht)
Reactie ConsumentenclaimRadars volledige interview met Arnoud Boot (UvA)
U heeft het allemaal vorige week kunnen horen: Delta Lloyd heeft een deal kunnen afsluiten met Stichting Verliespolis en Woekerpolisclaim over schadevergoeding voor woekerpolisgedupeerden. Na twee en een half jaar claimen, overleggen en stechelen is dus één verzekeraar over de brug gekomen. Delta Lloyd wil zijn 300.000 klanten met een woekerpolis compenseren. Maar hoe ziet die compensatie er nu precies uit? En schiet u er wat mee op?
Een tegemoetkoming aan de consument. Hiermee geeft de bestuursvoorzitter van Delta Lloyd aan dat ook zijn verzekeringsmaatschappij te hoge kosten heeft ingehouden bij de polissen van haar klanten – gemiddeld zo'n 40% en vaak zelfs veel hoger, oplopend tot wel 150 procent. Nu wil Delta Lloyd dit dus tot op zekere hoogte compenseren.
Als u een inleg van minder dan 1200 euro per jaar heeft dan mag Delta Lloyd maximaal 2,85 procent per jaar inhouden. Is de inleg hoger dan 1200 euro per jaar dan mag de verzekeraar 2,45 procent aan kosten per jaar inhouden.
Maar Delta Lloyd heeft ook kapitaalverzekeringen afgesloten met een garantierendement. Heeft u dit, dan is het verhaal als volgt:
Heeft u een garantierendement van tenminste drie procent en een premie van 1200 euro of minder per jaar, dan mag Delta Lloyd 3,1 procent jaar aan onkosten rekenen.
En heeft u garantierendement van drie procent of hoger en legt u meer dan 1200 euro per jaar in, dan mag Delta Lloyd maar liefst 3,5 procent aan onkosten inhouden per jaar.
Maar wat betekent dit op lange termijn? Want een verzekering loopt niet per jaar, maar vaak per tien, twintig, dertig of zelfs veertig jaar.
Een voorbeeld:
Stel u legt 150 euro per maand in over een looptijd van 30 jaar en u haalt een rendement van 4 %. U heeft geen garantierendement.
Dan zou u zonder kosten betaling ruim 103 duizend euro als eindkapitaal halen. Maar worden er zoals nu afgesproken 2,45% aan kosten ingehouden, dan kom je op 68 duizend euro uit.
De deal staat dus nog steeds toe dat er over de 30 jaar 33% aan kosten worden ingehouden.
Een ander voorbeeld:
Mevrouw Aalbers heeft een Bijspijkerpensioen met een looptijd van 40 jaar. Aan het einde van de rit heeft ze bijna 25 duizend euro ingelegd.
Tegen een rendement van 6% zou ze dan, zonder onkosten te betalen, ruim 107 duizend euro opgebouwd hebben. Al die jaren heeft mevrouw Aalbers 3 procent per jaar aan onkosten betaald. Als je dit over haar hele looptijd van 40 jaar bekijkt, dan betaalt ze 51 procent van haar inleg aan onkosten. In concrete bedragen betekent dat, dat mevrouw Aalbers 49.000 overhoudt.
Maar nu is daar de overeenkomst.
Mevrouw Aalbers valt in de groep 2,85 procent maximale kosten inhouding, omdat zij minder dan 1200 euro premie per jaar inlegt.
Als je kijkt naar de hele looptijd dan betekent dit dat ze nog steeds 49 procent aan onkosten op ziet gaan. Ze krijgt wel een compensatie van een kleine 2000 euro.
Nog een voorbeeld:
Meneer de Groot heeft het product Delta Life. De bedoeling was om zichzelf en zijn partner goed te dekken met een overlijdensrisico dekking. Daarnaast is hem voorgehouden dat hij met deze verzekering zeker de helft van zijn hypotheek, zo'n 150.000 euro, kan aflossen.
Meneer de Groot valt in de groep met garantierendement. Een garantierendement betekent dat je een minimale garantie, zoals het woord zegt, op je beleggingen per jaar op je beleggingen krijgt. In dit geval 3 procent.
Meneer de Groot heeft aan het einde van de looptijd 40 duizend euro gestort, maar uit zijn papieren blijkt dat er net geen 10 duizend euro is. 30.000 euro is er dus verdwenen. Een groot deel, blijkt nu, is opgegaan naar hun overlijdensrisicodekking.
Terwijl de polis ook vooral bedoeld was om zijn hypotheek af te lossen. En dat kan nu niet.
Meneer de groot valt buiten de eerder genoemde compensatie groepen. Er is namelijk nog een aparte groep: de zogenaamde schrijnende gevallen.
Wie of wat er precies onder de schrijnende gevallen vallen is nog niet helder, maar meneer De Groot zou volgens Delta Lloyd aanspraak kunnen maken op dit fonds. Een groot deel van zijn verzekering wordt immers opgegeten door een overlijdensrisicodekking: het zogenaamde kannibalisatie-effect.
Aan welke eisen moet je voldoen wil je in aanmerking komen voor de compensatie? Wel, je moet minimaal 5 jaar premie hebben betaald, ook al ben je tussentijds gestopt, of wil je tussentijds stoppen.
De compensatie geldt dus voor alle Delta Lloyd-klanten met een kapitaalverzekering. Dat kan zijn een levensverzekering, pensioenverzekering of een beleggingshypotheek.
Ook de polissen van OHRA, Erasmus en Nationaal Spaarfonds vallen hieronder. Dit betreft zo'n 300.000 klanten.
De verzekeraar legt daarom nu alvast 300 miljoen euro opzij, om in de toekomt de compensatie uit te kunnen betalen. De schatting is dat het uiteindelijke bedrag rond 1 miljard euro komt te liggen.
Voor het fonds schrijnende gevallen is nu 30 miljoen euro opzij gelegd. Dit zit al in de 300 miljoen verweven.
In het waardeoverzicht over 2009, zo laat Delta Lloyd weten, wordt iedere klant persoonlijk op de hoogte gebracht van haar of zijn situatie. Zo kan iedere klant voor zichzelf uitmaken of hij met de compensatie akkoord gaat. Oude klanten van Delta Lloyd moeten zich zelf melden.
Benadrukt wordt dat de deal niet verplicht is. U kunt er dus voor kiezen om zelf door te procederen.
Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten en bedrijfsfinanciering, vindt de overeenkomst een overwinning mar blijft kritisch: "Er wordt nu recht gedaan in de zin dat dit natuurlijk een overwinning voor de consument is. Er is een substantieel bedrag opzij gezet voor de compensatie van de consument. Als je de vraag stelt of de schade die de consument heeft opgelopen, hierdoor helemaal wordt afgedekt, dan is het antwoord natuurlijk nee. De schade voor de consument is stukken groter."
Heeft u een beleggingsverzekering van Delta Lloyd en weet u niet goed wat u nu moet doen? Bekijk de uitleg van Woekerpolisclaim, Verliespolis en Consumentenclaim.
Uitleg Stichting WoekerpolisclaimUitleg Stichting VerliespolisReactie Wouter Bos (nieuwsbericht)
Reactie ConsumentenclaimRadars volledige interview met Arnoud Boot (UvA)