Hier krijg je nog een redelijke spaarrente, maar zijn deze banken veilig?

05122020 geld.jpg

Als je goed zoekt, kun je nog een redelijke rente voor je spaargeld krijgen. Dat meldt RTL Nieuws. Maar bij welke bank kun je dan het beste terecht en is het wel veilig?

(Negatieve) rente bij SNS, ASN en RegioBank

De dagen dat je kon leven van de rente op je spaargeld zijn lang voorbij. De Volksbank (SNS, ASN en RegioBank) kondigde vorige week aan dat ze vanaf 1 maart 2021 een negatieve rente invoeren voor spaartegoeden boven de 250.000 euro. Deze wijziging houdt in dat klanten die een lager bedrag op hun rekening hebben staan, slechts een rente van 0,01 procent ontvangen. Op het spaargeld boven dat bedrag betaal je een rente van 0,5 procent. Misschien hoef jij geen negatieve rente te betalen, maar van de rente die je nog wél krijgt op een lager spaartegoed, kun je jezelf niet rijk rekenen.

(Negatieve) rente bij ING, Rabo en ABN AMRO

Bij de Rabo gaat het vanaf 1 januari 2021 om een negatieve spaarrente van 0,5 procent vanaf spaartegoeden van 250.000 euro. ING kondigde eerder al aan dat de negatieve rente van een half procent, voor saldi vanaf 250.000 euro geldt. Bij ABN AMRO is de grens voor een negatieve spaarrente (0,5 procent) 500.000 euro.

Maar wat betekent dit voor lagere spaartegoeden? 'Als je 10.000 euro op je spaarrekening hebt staan, krijg je bij ING, Rabobank en SNS Bank op jaarbasis welgeteld 1 euro aan rente uitgekeerd. Bij ABN AMRO krijg je helemaal niets', schrijft RTL.

'Dertig keer meer dan bij Nederlandse banken'

Wat zijn deze alternatieven dan? 'Beleggen, investeren in bijvoorbeeld een tweede huis of een spaarrekening openen bij een bank die meer biedt dan 0,01 procent', aldus het nieuwsplatform.

Er zijn nog banken waar je wel een redelijke rente voor je spaargeld krijgt. 'Je kan wel dertig keer meer rente krijgen dan bij de bekende Nederlandse banken. Bij Lloyds Bank krijg je bijvoorbeeld 30 euro over je 10.000 ingelegde spaargeld (0,30 procent) en bij Advanzia Bank 25 euro (0,25 procent). Met een paar klikken op de knop open je hier een spaarrekening. Kleine kanttekening: Lloyds Bank valt onder het Duitse Garantiestelsel en Advanzia onder het Luxemburgse.'

'Voor consumenten maakt dit helemaal niets uit'

Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, verklaart dat dit helemaal niets uitmaakt voor consumenten. 'Banken uit de Europese Unie mogen op basis van de vergunning in hun eigen land ook actief zijn in andere landen.'

Maar is het veilig?

Bij al de garantiestelsels die onder een Euro-land vallen is het gegarandeerd dat je je spaargeld tot 100.000 euro terugkrijgt als een bank omvalt. Dat gebeurde in 2008 bijvoorbeeld bij Icesave. Het geld is inmiddels door de IJslandse overheid terugbetaald. 'Het duurde even. Maar alle spaarders hebben tot 100.000 euro hun geld teruggekregen. Je kunt echt zonder problemen je geld stallen bij een bank die onder een buitenlands garantiestelsel valt', aldus Brakman.

Zet deze trend zich voort in de toekomst?

Brakman verwacht dat de rente de komende jaren nog laag blijft. Ook denkt hij dat mensen wel twee keer zullen nadenken als ze te maken krijgen met negatieve rente. 'Je geld staat bij een bank wel veilig met het oog op brand of diefstal. Maar als je voor je spaargeld moet gaan betalen, kun je het soms beter beleggen in een tweede huis of zonnepanelen. Dan heb je meer rendement.'

Negatieve spaarrente in de uitzending

Radar heeft in een speciale uitzending uitgebreid aandacht besteed aan negatieve spaarrente: wat is het en wat zouden mogelijke gevolgen hiervan zijn?

Negatieve spaarrente