Hierdoor is de Nutri-Score van een product soms anders dan je verwacht

nutri-score.jpg

Hoe kan een diepvriespizza Nutri-Score A krijgen? Je zou niet verwachten dat fastfood zo’n hoge score krijgt van een logo dat jou moet helpen om gezonde keuzes te maken. Toch is het wel zo. In dit artikel lees je hoe dat kan. 

Hoe komt Nutri-Score aan uitslagen?

Er wordt op TikTok gelachen om de resultaten van Nutri-Score. Meer dan 400.000 mensen zagen hoe influencer Nena van Holland de draak steekt met een Nutri-Score B voor een pizza. Hoe kan een voedselkeuzelogo zo’n ongezond product aanprijzen?

In de reacties op de video doen mensen een gooi naar het antwoord. "Nutri-Score gaat over die categorie van het product, dus in vergelijking met andere pizza’s is deze wat gezonder", reageert iemand. "Dat is de score van alle pizza’s die er zijn, dus van alle pizza’s is die de één na gezondste", schrijft iemand anders. 

Hoe werkt de Nutri-Score wèl?

"Het klopt niet dat er voor allerlei productcategorieën (zoals voor pizza’s) verschillende algoritmes zouden zijn", zegt een woordvoerder van de Gezondheidsraad, die de Nutri-Score wetenschappelijk heeft doorgelicht. Hoe zit het dan wél? 

De Nutri-Score kent in werkelijkheid maar drie verschillende categorieën die elk op hun eigen manier een score krijgen: dranken, vetten/oliën/noten/zaden, en alle vaste voedingsmiddelen. Al het vaste voedsel wordt dus met elkaar vergeleken. Het krijgt allemaal een score volgens dezelfde rekenmethode. Deze rekenmethode is overigens recent aangepast na kritiek op de discutabele resultaten. 

Waar komen hoge scores voor 'slecht' voedsel vandaan?

Hoe kan die rekenmethode dan uitkomen op hoge scores voor ongezond voedsel? Die vraag leggen we voor aan hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell (VU). Hij stelt dat de methode ‘heel onvoorspelbaar kan uitpakken, op basis van ingrediënten die toevallig in dat algoritme zitten en die in een bepaalde optelsom gunstig of ongunstig uitkomen.’ Zo kan een pizza veel groenten bevatten, wat de Nutri-Score omhoog stuwt. 

Dat komt juist doordat het scoresysteem alles met alles vergelijkt. Je kunt een pizza met een broccoli met elkaar vergelijken. "En dan kom je dus op hele rare dingen uit", zegt Seidell. "Dat is ook gebleken."

Radar heeft een video gemaakt over de Nutri-Score. Deze video vind je op onze Instagram-pagina.