background branding

Hoax: Virus in Max Verstappen-filmpje op Facebook

hoax-fb-28-06-2017-780.jpg

'Er gaat een filmpje van Max Verstappen over Facebook, die moet je NIET kijken! Zit virus achter! Als je daarna op internetbankieren gaat kunnen ze bij je rekening! Stuur ff door!! Was net ook op het nieuws. Stuur door naar bekenden', staat in een bericht dat momenteel op WhatsApp en op Facebook circuleert. Is de waarschuwing terecht?

Cybercrime-expert Elmer Lastdrager ziet dat de waarschuwing ook in zijn Facebooknetwerk veel gedeeld wordt. 'Ik reageer er dan altijd op dat het om een hoax gaat.'

Ook volgens Hoaxwijzer gaat het om een nepbericht. De site meldt dat er eerder een soortgelijke valse melding werd gedaan over een 'exclusieve video' van het ski-ongeval van Michael Schumacher. Hoaxwijzer schrijft: 'Hoewel deze waarschuwingen in de meeste gevallen wel gerechtvaardigd waren, zijn deze inmiddels echter niet meer actueel. De neplinks circuleren immers al heel lange tijd niet meer.'

Nep of niet?

Hoe weet je of het bericht dat je voorbij ziet komen nep is? Volgens Lastdrager zijn zulke valse mededelingen vaak voorzien van een verzoek tot doorsturen. Bovendien gaat het om nieuws dat veel mensen nieuwsgierig maakt. 'Bijvoorbeeld een bericht waarin staat dat Justin Bieber dood in een hotelkamer is gevonden', grapt Lastdrager.

Virus door video kijken?

Facebook laat aan Radar weten dat je geen virus kunt krijgen van het kijken naar video's die in je tijdlijn afspelen. Volgens Lastdrager moet je wel alert zijn bij berichten met links. Die links kunnen ook verstopt zitten. Dan denk je bijvoorbeeld dat je een video afspeelt, maar je wordt vervolgens doorgestuurd naar een website waar kwaadaardige software wordt geïnstalleerd. Wat je daartegen kan doen? Opletten, en, aldus Lastdrager: 'Installeer een goede virusscanner!' Je leest in het helpcentrum van Facebook meer hierover.

Update 25 oktober 2017: opnieuw meldingen over kettingbericht

Radar krijgt opnieuw signalen dat het kettingbericht veel wordt doorgestuurd. Mogelijk wordt het appje veel gedeeld omdat een race van Max Verstappen afgelopen zondag voor veel commotie zorgde. Door een inhaalactie moest de coureur zijn podiumplaats afstaan.

Bron: Elmer Lastdrager, cybercrime-expert / Facebook / Hoaxmelding