Hoe check je het reisadvies van je vakantiebestemming?

reisadvies_vakantie_31072018.jpg

Voordat je een vakantiebestemming kiest, is het raadzaam om te kijken wat het actuele reisadvies is voor het desbetreffende land. Maar hoe kom je erachter of een plaats, gebied of land onrustig is?

Om vervelende verrassingen te voorkomen raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan om voor vertrek alle risico's en andere belangrijke informatie in het reisadvies goed te lezen. Het Ministerie geeft reisadviezen om aan te geven of het wel of niet aan te raden is om naar een bepaald gebied te gaan.

Hoe ontstaat een reisadvies?

Het reisadvies van de Rijksoverheid komt tot stand na overleg met lokale autoriteiten, inlichtingendiensten, non-gouvernementele organisaties, andere ministeries en landen van de Europese Unie. Het advies is een hulpmiddel. Je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en je bepaalt uiteindelijk zelf of je wel of niet op reis gaat, schrijft de Rijksoverheid.

Vier kleuren geven risico aan

Het veiligheidsrisico wordt in vier kleuren op een kaart weergegeven; groen, geel, oranje of rood. Groen duidt op 'geen bijzondere veiligheidsrisico's', geel betekent 'let op veiligheidsrisico', oranje betekent 'alleen noodzakelijke reizen' en rood doelt op 'niet reizen'. Via een invulveld kun je het reisadvies van je bestemming opvragen. Dat invoerveld vind je hier:

Reisadvies buitenlandse zaken

Na het invullen van je bestemming is er informatie te vinden over bijvoorbeeld lokale wetten, regels en gebruiken. Daarnaast vind je informatie over recente terroristische aanslagen en welke vormen van natuurgeweld er kunnen voorkomen.

Met de app BZ Reisadvies (download hier de app voor Android of iOS) houdt het ministerie je ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in een land. De informatie uit de app is ook toegankelijk als je geen internetverbinding hebt. Door landen aan te vinken als favoriet, ontvang je automatisch bericht als het reisadvies is gewijzigd.

Via de app zijn ook de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades ter wereld te vinden. Daarnaast kun je updates per e-mail ontvangen of reisadviezen via het twitteraccount 247BZ volgen.

Bron: Buitenlandse Zaken