Hoe creëren fotografen verleidelijke plaatjes van eten?

foto-eten-03122018.jpg

Het is je vast weleens opgevallen hoe gelikt en perfect foto's van eten eruit kunnen zien. Hoe beter het recept er op een plaatje uitziet, hoe eerder je het zelf gaat maken. Welke trucs gebruiken fotografen om een maaltijd aantrekkelijk af te beelden? En hoe kun je zelf mooiere foto’s te maken?

Op sociale media gaat een filmpje rond met veelgebruikte trucs om sterke foto's te maken van eten:

'Mooi eten is van deze tijd'

In het filmpje zie je onder andere hoe een ramequin (potje) op de bodem van een kom soep wordt gelegd zodat de garnering lijkt te drijven, terwijl die in werkelijkheid naar de bodem zinkt. Ook legt de maker bijvoorbeeld karton tussen pannenkoeken zodat de stapel er als een echte toren uitziet. Verder zie je waarom scheerschuim er op foto's beter uitziet dan slagroom en blijkt afwasmiddel perfect om bier te laten schuimen.

Dat eten er zo aantrekkelijk mogelijk uit moet zien, is volgens culinair fotograaf Robert Aarts iets van deze tijd. Hij vertelt aan het AD: 'Als je een Allerhande openslaat, zie je allerlei gelikte foto’s. Ook merk ik dat mensen thuis steeds vaker mooie plaatjes van eten willen schieten via Facebook of Instagram.'

Zelf de perfecte foto maken

Voor wie zelf een mooie foto wil maken van zijn maaltijd, heeft voedselliefhebber en fotograaf Suzie Bol nog wat tips: ‘Schiet een foto alleen bij daglicht en zoek een kamer met natuurlijk licht, dat is altijd het mooist.’ Gebruik verder altijd een wit bord en leg de groenten apart, dat ziet er volgens haar netjes uit. ‘Speel ook eens met kleurcombinaties: groene blaadjes staan bijvoorbeeld leuk op een rode maaltijd!’ 

Bron: AD