Hoe duur is een kind?

kinderen-geld-25-05-2017-780.jpg

Hoe duur is een kind ongeveer, laten we zeggen tot zijn achttiende verjaardag? Dat hangt vooral van je inkomen af. Wie veel verdient, heeft dure kinderen.

Kinderen zijn hoe dan ook een enorme kostenpost. Dat begint al voordat ze geboren zijn. Je koopt een ledikantje, een bad, een aankleedkussen, een autostoeltje, een kinderwagen en een babyfoon. En verf, behang, een commode en iets aardigs voor aan de muur, want de babykamer moet er natuurlijk knus uitzien. Zodra de baby er is, geef je elke maand minstens 25 euro uit aan luiers. Dit is nog maar het begin.

Vanaf nu volgt een lange reeks van jaren – zeker achttien, maar misschien wel 23 – waarin je heel veel geld gaat uitgeven aan je kind. Het ene jaar is duurder dan het andere. Baby's en peuters kosten veel. Die jagen er heel wat luiers doorheen en groeien snel uit hun kleertjes. Op de basisschool zijn kinderen relatief goedkoop. Middelbare scholieren zijn duur. Zij eten veel, groeien snel uit hun kleren, zijn lid van allerlei clubjes, gaan mee op kamp en willen een smartphone. Het liefst de allernieuwste.

Eerste kind het duurst

Al met al geven ouders gemiddeld 17 procent van hun inkomen uit aan hun eerste kind, aldus het Nibud. Twee kinderen maken samen 26 procent van het gezinsinkomen op, drie kinderen 33 procent en vier kinderen 40 procent.  Dat méér kinderen relatief goedkoper zijn dan één, is logisch. Kind nummer twee krijgt de kleren, de driewieler, het speelgoed en de fiets van de oudste. En als je ’s avonds weggaat, huur je één oppas in, ongeacht het aantal kinderen. Dat kinderen een percentage van je inkomen kosten en niet een vast bedrag, is ook logisch.

Eet het kind pizza of kreeft?

Ouders houden er een bepaalde levensstandaard op na en daar nemen ze hun kinderen in mee. Als jij af en toe een pizza buiten de deur eet, eet je kind ook af en toe een pizza. Als je zelf geregeld een kreeft eet, ben je apetrots als jouw peuter kreeft ook weet te waarderen. Zo komt het dat een enig kind in een gezin met een modaal inkomen – dat is netto zo’n 2150 euro per maand – gemiddeld 365 euro per maand kost. Dat is 4386 euro per jaar. En 78.948 euro in achttien jaar. Een enig kind dat opgroeit in een gezin waar netto 4000 euro per maand binnenkomt, kost maandelijks gemiddeld 680 euro. Jaarlijks is dat 8160 euro. En in achttien jaar 146.880 euro.

Hogere uitgaven, minder inkomsten

Terwijl de uitgaven stijgen zodra er een baby geboren is, gaat het gezinsinkomen bijna altijd omlaag. Dit komt doordat de meeste vrouwen minder gaan werken. Volgens het CBS gingen stellen die in 2014 hun eerste kind kregen er in koopkracht 14 procent op achteruit. Tijdelijk in deeltijd gaan werken of stoppen met werken omdat je jonge kinderen hebt, heeft de rest van je leven nadelige gevolgen voor de hoogte van je loon. Hoe ernstig dat precies is, is niet bekend.

Wel staat vast dat de gevolgen groter zijn naarmate je werkt in sectoren waar de technologische ontwikkelingen snel gaan. De gevolgen blijven bovendien niet beperkt tot je salaris, maar werken door in het pensioen dat je later krijgt. De hoogte daarvan is immers direct gerelateerd aan je salaris. Als je dat allemaal meetelt, zijn kinderen nóg duurder.

Meer weten?

De ‘Geldwijzer Kinderen & Scholieren’ geeft een overzicht van alle kosten van kinderen, plus de tegemoetkomingen van de overheid, zie ook nibud.nl. Op werkzorg­berekenaar.nl zie je wat het netto betekent als een stel beiden vier dagen gaat werken, in plaats van de een fulltime en de ander drie dagen, wat de standaard is.Dit artikel is eerder gepubliceerd in Radar+, Winter 2017, nummer 6

Meer over