Hoe effectief zijn studeerpillen nou echt?

Studeerpil18092020.jpg

Tegenwoordig worden er allerlei soorten pillen verkocht, die de concentratie en daarmee ook de schoolprestaties zouden moeten verbeteren. Enkele voorbeelden hiervan zijn Braincaps, Studeerpil en Metastudent. Ongeveer 11% van de studenten gebruikt wel eens een pilletje om de schoolprestaties te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau No Ties in 2015 heeft gedaan. Radar gaat in gesprek met hoogleraar Farmaceutische Patiëntenzorg Marcel Bouvy over de effectiviteit van deze ‘studeerpillen’. 

Volgens Bouvy bestaat er niet iets als ‘de studeerpil’. Er worden tientallen producten verkocht waarvan wordt gezegd dat ze de concentratie verhogen. ‘Er zitten vaak cafeïne-achtige stoffen en plantenextracten in, waarvan niemand eigenlijk precies weet wat ze doen,’ zo vertelt hij. ‘Deze pillen zijn meestal getest op dieren. Dat ratten door het ene pilletje wat langer door kunnen blijven lopen wil natuurlijk niet zeggen dat mensen daar ook beter van gaan studeren.’ Veel van deze pillen bevatten cafeïne, maar daarnaast bevatten de meeste ‘studeerpillen’ ook L-theanine. Een aminozuur dat voorkomt in groene thee. Het heeft een kalmerende werking en vermindert stress. Naast cafeïne en L-theanine bevatten ook veel van deze pillen Rhodiola Rosea. Een plant die in de koudere delen van de wereld voorkomt. Deze plant werkt stimulerend bij vermoeidheid en rustgevend bij rusteloosheid. Ook wordt beweerd dat het goed is voor de concentratie en het geheugen. Tenslotte bevatten veel van de ‘studeerpillen’ ook vitamine B6, dat bijdraagt aan extra energie bij vermoeidheid. 

Kunnen deze pillen kwaad?

Er worden veel van dit soort pillen verkocht via allerlei kanalen en de ingrediënten verschillen per product, maar bevatten voornamelijk cafeïne. De pillen die de hoeveelheid cafeïne van 2 à 3 kopjes koffie bevatten kunnen volgens Bouvy voor de meeste mensen geen kwaad. Te veel cafeïne kan echter wel voor bijwerkingen zorgen. Zo kun je last krijgen van rusteloosheid, prikkelbaarheid, angstgevoelens en hoofdpijn. Ook te veel vitamine B6 kan op lange termijn schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel waardoor er tintelingen en gevoelloosheid kan ontstaan. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is 1,5 milligram. 

Ritalin

Ook Ritalin wordt vaak door studenten gebruikt als concentratiemiddel. Dit medicijn wordt voornamelijk voorgeschreven bij ADHD en is niet bij de drogisterij te koop. Ritalin is dan ook niet zo onschuldig. Dit medicijn kan namelijk zorgen voor ernstige bijwerkingen, zoals hart- en vaataandoeningen, zware depressie. Ook kan je er suïcidale neigingen door krijgen. Een Ritalin pilletje voor het studeren kun je de volgende keer dus beter laten.   

Wat kun je wel doen voor een betere concentratie?

‘Er is geen een stof waarvan ik overtuigd ben dat je er beter van gaat studeren,’ aldus Bouvy. Volgens hem is rust, reinheid en regelmaat de oplossing. ‘Dit betekent dus op tijd naar bed, niet te veel drank, geen drugs en elke dag vroeg opstaan. Veel studenten willen erin geloven dat je na het drinken van een aantal biertjes in het weekend de maandag erop weer helemaal fris bent en goed kan studeren, maar dan houd je jezelf voor de gek.’  

Meer over