background branding

Hoe ga je om met kinderen die thuiszitten?

KinderenThuis_19.03.2020.jpg

Dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven is al langer een feit, maar nu de scholen dichtgaan zijn ook bijna alle kinderen thuis. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen zich thuis vermaken, maar toch wat aan school doen? En hoe zorg je ervoor dat je zelf kan thuis kan werken, maar toch je kinderen bezighoudt? De achterban van Radar laat in dit artikel weten hoe zij omgaan met thuiszittende kinderen. 

Iedere ouder probeert op eigen wijze het beste van de coronacrisis te maken. Thuiswerken en kinderen thuis hebben is een lastige situatie, maar brengt ook voordelen met zich mee.

Schema's

Sommige ouders kiezen ervoor om voor zichzelf en voor hun kinderen schema's te maken. Astrid kiest ervoor om de ochtend als huiswerktijd in te voeren. 's Middags mogen de kinderen doen wat ze willen.

Whitney zegt veel waarde te hechten aan het samen ontbijten, lunchen en avondeten. Tussen het werken door doen ze afwisselende dingen met hun kinderen.

Het gezin van Joan Muizelaar houdt zich aan duidelijke afspraken: 'iedereen zit uiterlijk half 9 aan de eettafel (werkplek) en daar werken we aan school- en kantoorwerk tot 12 uur. Na de lunch kiest ieder zijn eigen bezigheid.'

Annemarie Klein laat weten dat haar kinderen grote opdrachten van school hebben gekregen om thuis aan te werken. 'We hebben voor hun allemaal een schema gemaakt en daar houden we ons allemaal aan. Paar uur werken, pauze, paar uur werken, sporten, dan de kinderen vrij en ik mijn werk afronden. Mijn echtgenoot werkt in de bouw en die moet gewoon aan het werk. Dus alles ligt bij mij, dat is wel even een zware dobber.'

Als laatste stuurt een ouder ons een strak schema door:

ArtikelKinderenThuisblijven01_18.03.2020.jpg
Dagschema thuisisolatie

Thuisles

Sieny Vos laat weten dat de kleinkinderen thuisonderwijs krijgen van hun ouders, met een bijbehorend speelkwartier, om toch een beetje structuur te houden.

Vragen van je kinderen uitzoeken

Joyce Kabout benoemt dat haar dochter een vraag over het heelal had en dat ze dat samen uitgezocht hebben: 'Ik heb gelijk een paar schoolTV en YouTube filmpjes gekeken over het heelal en daarna woordkaarten en rekenkaarten gemaakt in dat thema!'

Klusjes tussendoor

Nu er meer tijd over is, pakken veel ouders klusjes in huis op

Samya is bezig met de verbouwing van de keuken: 'het keukenblok staat in de huiskamer, en mijn kleinkind is bij mij naast mijn eigen kind. Ik pas mij aan de situatie waarin ik ben. Zelf ben ik optimistisch en wacht het af. Hieronder zie je een 'woonkamer en keuken in een'.

ArtikelKinderenThuisblijven02_18.03.2020.jpg
Woonkamer en keuken in een

Yvonne kiest ervoor om de voorraadkast even op te schonen samen met haar kind:

ArtikelKinderenThuisblijven03_18.03.2020.jpg
Voorraadkast opruimen

Wat meer genieten

Veel ouders zien ook een klein lichtpuntje aan de coronacrisis: 'we kunnen wat meer genieten van onze kinderen.' Gezinnen maken wat vaker een wandelingetje, gaan vissen en laten hun kinderen rondom het huis spelen. Ook creatief bezig zijn hoort daar volgens Ria bij.

ArtikelKinderenThuisblijven_18.03.2020.jpg
Creatief bezig zijn