Hoe gaat reizen met het ov er straks uitzien?

24042020-ov-corona.jpg

De overheid roept bedrijven op om na te denken over werken in een anderhalvemetersamenleving. Om mensen op het werk te krijgen, is vervoer nodig. Ook de openbaar vervoerbedrijven moeten dus creatief nadenken over het vervoeren van reizigers op een verantwoorde manier. 

Op een gemiddelde werkdag vóór het coronavirus maakten per dag ruim één miljoen mensen gebruik van het openbaar vervoer. Om de anderhalvemeterregel na te kunnen leven, kan straks maar een beperkt aantal reizigers worden vervoerd.

Blijven we straks vaker thuiswerken of pakken we toch de auto?

NS en de TU Delft zijn vrijdag een groot onderzoek onder treinreizigers begonnen naar de gevolgen van de coronacrisis voor hun reisgedrag. Ook de bereidheid van reizigers om zich vooraf aan te melden voor een treinreis wordt daarbij onderzocht.

Een reiziger zou bij vooraf aanmelden te zien krijgen welke trein druk is en welke niet. Achterliggende gedachte is dat het aantal reizigers zo beter op de beperkte treincapaciteit kan worden afgestemd.

Bij het onderzoek onder zo’n 100.000 NS-reizigers komen ook andere vragen aan de orde. Zo is het spoorbedrijf benieuwd of ze minder reizen, straks vaker thuiswerken of vaker de auto nemen.

'Het werkt alleen als iedereen meedoet'

Door de intelligente lockdown daalde het aantal treinreizigers de afgelopen weken tot ongeveer zeven procent van het normale aantal. Als het openbare leven stap voor stap kan worden hervat, wordt meer en meer een beroep gedaan op het ov. Een trein heeft door de coronamaatregelen een capaciteit van 20 tot 25 procent ten opzichte van normaal.

'We moeten daarom nadenken over maatregelen die we in normale omstandigheden niet snel zouden overwegen', zegt Tjalling Smit, lid raad van bestuur van NS over het onderzoek. 'Maar die brengen ook dilemma’s met zich mee, als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid, gastvrijheid en privacy. Ook legt het een belangrijke verantwoordelijkheid bij reizigers; het werkt alleen als iedereen meedoet.'

Nog geen toenemende drukte

NS ziet tot nog toe niet dat het weer drukker wordt, met uitzondering van bepaalde trajecten in de Randstad. Zoals bekend gaan vanaf woensdag weer meer intercity's rijden en komen er weer nachttreinen in de Randstad. Dat is vooral om het de reizigers vanwege de 1,5 meter afstand makkelijker te maken. Het is nog geen terugkeer van een normale dienstregeling.

Praktijktesten

In NS-treinen worden de komende weken verschillende maatregelen getest die het makkelijk maken om de anderhalve meter afstand te houden. In de treinen zullen stickers op de vloer geplaatst worden om voldoende afstand te houden. Verder wordt op de stoelen duidelijk gemaakt waar je plaats kunt nemen en zullen er plastic schermen geplaatst worden. Uit deze tests zal blijken of deze maatregelen reizigers voldoende helpen om afstand te houden en wat de gevolgen zijn voor de reiniging en het onderhoud van een trein.  

Bron: ANP