Hoe gezond is dropsiroop van Kruidvat echt? | Radar checkt

Beginnende keelpijn en een beetje schor? In de drogist grijp je dan snel naar een middeltje om de keel te smeren. Een dropsiroop lijkt een goed product. En op de verpakking staat dat het verzachtend is voor de keel. Maar er staat ook een asterisk, een sterretje, bij de claim over zoethoutwortel op het etiket. Op de achterkant staat de uitleg van het sterretje. 'Evaluatie gezondheidsclaims is lopende'. Wat zou dat betekenen?

Fons gaat op onderzoek uit, want als deze claim nog niet is bewezen, waarom ligt deze dropsiroop van de Kruidvat dan wel in de schappen? En wat zijn de eventuele risico's van zoethoutwortel?  

Wat betekent het sterretje op de verpakking?

Janine Galjaard is directeur van de Keuringsraad. De Keuringsraad doet onderzoek naar gezondheid reclame op producten. Galjaard legt uit dat het sterretje op de verpakking moet staan omdat de beoordeling van de Europese Commissie over, in dit geval zoethoutwortel, nog niet is gebeurd. 'Wij wachten al acht jaar op goedkeuring voor een hele lijst kruiden.'

'De lijst is ingediend, maar er komt maar geen uitspraak. Tot die tijd mogen gezondheidsclaims gebruikt worden, met deze verwijzing. Er staat een sterretje om de leesbaarheid te vergroten' aldus Galjaard.

Waarom duurt het zo lang?

Volgens Galjaard duurt het zolang omdat de claim voor kruiden lastiger te toetsen is dan vitamines en mineralen. 'Daarnaast heb je in Europa natuurlijk te maken met veel landen en meningen. Het is ook belangrijk om het onderscheid te maken tussen gezondheidsclaims zoals deze en medische claims zoals bij een hoestdrank. In dit geval is er geen sprake van misleiding van de consument', aldus de Keuringsraad. 'Er is bewijs voor de claims. Het bewijs is alleen nog niet beoordeeld door de commissie'.

Zoethoutwortel heeft risico's

Renger Witkamp hoogleraar Voeding en Farmacologie (Wageningen UR) is kritisch over de werking van zoethoutwortel. Het kruid is niet geheel onschuldig en heeft ook grote risico's. Witkamp: 'Zoethoutwortel is in grote hoeveelheden gevaarlijk voor mensen met een hoge bloeddruk. Dat staat ook op het etiket. Voor mensen met een hartritmestoornis kan het zelfs dodelijk zijn'. Volgens Renger zou dat ook op het etiket moeten staan. "De Europese Commissie heeft moeite met de claims". 'En ik vraag me af of die claim goedgekeurd gaat worden', aldus de hoogleraar.

Vragen aan de Europese Commissie

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) vindt de beoordeling door de Europese Commissie veel te lang duren. Zij geeft aan dat ze vragen aan de Commissie in voorbereiding heeft. 'Mensen lezen de kleine lettertjes niet op de achterkant van de verpakking, ondertussen baseren ze zich wel op de claim op de voorkant van het etiket en daarom moet hier duidelijkheid over komen', aldus de Europarlementariër. 

Lees de reactie van Kruidvat op de uitzending van Radar over dit onderwerp.

Forumreacties

13
  • Door Radar

Dropsiroop van Kruidvat bevat zoethoutwortel en heeft een aangename dropsmaak. Zoethoutwortel is weldadig en verzachtend voor de keel.' Zo leest het etiket van het middeltje van drogisterij Kruidvat. Maar daarachter komt een asterix, een sterretje, met een toelichting hierbij: 'Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.' Hoe gezond is de dropsiroop? Fons zoekt het uit in de uitzending van vanavond. Lees meer over de uitzending: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/hoe-gezond-is-dropsiroop-van-kruidvat-echt-radar-checkt/

  • Door L Haan

Dropwater ofwel Mixtura Resolvens wordt/werd al sinds de oudheid gebruikt tegen keelpijn/verkoudheid als slijmoplosser/keelpijnverzachter. Ik spreek uit jarenlang gebruikservaring! Het werd royaal verstrekt door ziekenhuisapotheken in de vorige en huidige eeuw! Na 300 ml gebruik was je keelpijn over! Lekker laten blijven!

  • Door 16again

Natterman had ook zo'n heerlijk hoestsiroop, helaas is die van de markt verdwenen. Is dit van kruidvat hetzelfde?