Hoe gezond is koffie écht?
Veel gejuich vandaag onder koffiedrinkers: het drinken van drie koppen koffie per dag zou de kans op een lang leven vergroten. Maar: kanttekeningen waren er ook op dit nieuws, onder andere van wetenschapsjournalist Jop de Vrieze. Radar praatte live met hem over dit onderzoek.
'Omvangrijke onderzoeken in de Verenigde Staten en Europa hebben aangetoond dat drie kopjes koffie per dag de kans op een langer leven aanzienlijk vergroten', stond vandaag in veel kranten en op nieuwswebsites (waaronder Radar).
De Vrieze plaatst in het livegesprek met Radar echter kanttekeningen bij het onderzoek. Volgens hem is een veelgemaakte fout dat er gezegd wordt dat er een verband is gevonden. 'Mensen die veel koffie drinken lijken langer te leven. En dan wordt er gezegd: koffie drinken zorgt ervoor dat je langer leeft. Maar dát is niet aangetoond. Ze hebben niet gekeken: we gaan de helft van de mensen een tijd lang koffie geven, en de andere helft niet. En dan kijken we wat koffie voor effect heeft.'
Met deze studie zijn er volgens De Vrieze allerlei mogelijke redenen te bedenken waarom er een verband is gevonden: het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat mensen die gezond zijn meer koffie drinken.
Hieronder beantwoordt De Vrieze enkele vragen van kijkers van de livestream.
Decafé versus cafeïne?
Naar aanleiding van het nieuws van vandaag vraagt Jeanine zich af of decafé (koffie zonder cafeïne) ook zorgt voor een langere levensverwachting. Volgens De Vrieze bleek uit deze studie 'geen verschil tussen decafé en koffie met cafeïne'. Bij zwangerschappen wordt wel voor cafeïne gewaarschuwd, zegt De Vrieze. 'Omdat ze niet zo goed weten of het niet goed is voor het ongeboren kind of als je borstvoeding geeft.'
Overigens: Voor wie zich meteen na het drinken van een koffie met cafeïne wakker(der) voelt: dat is vooral een placebo-effect, zegt De Vrieze. De cafeïne werkt volgens hem namelijk pas na ongeveer een half uur.
Koffie slecht voor je cholesterol?
De Vrieze vertelt dat er lang onduidelijkheid bestond over het effect van koffie op je cholesterolgehalte. 'Eerder waren er verschillende studies die ieder een ander resultaat gaven. Uit een vergelijkende studie van - onder andere - Nederlandse onderzoekers bleek dat gefilterde koffie je cholesterol niet verhoogt, en dat koffie die op andere manieren gemaakt wordt je cholestorol kán verhogen.' Volgens De Vrieze betekent dat overigens niet dat je van één kopje al een torenhoog cholesterol krijgt.
Maximale aantal kopjes?
Een kijker vraagt zich af of het andersom ook geldt: Is ook bekend met met welke hoeveelheid koffie je kans op langer leven wordt verkleind? 'Als je kijkt naar die studie van vandaag dan hebben ze het over een tot drie kopjes koffie, dat zou een gunstig effect geven. Daarboven lijkt het wat minder gunstig.'
Kun je juist hartritmestoornissen krijgen van koffie?
Een andere Radarkijker vraagt zich af of het mogelijk is dat ze hartritmestoornissen krijgt van koffie. De Vrieze: 'Dat werd heel lang vermoed. Een paar jaar geleden is daar een grote studie naar gedaan, met een soortgelijke methode als de studie die vandaag veel in het nieuws is. Ze hebben een tijd lang mensen gevolgd. Daaruit bleek dat mensen die koffie dronken niet vaker hartritmestoornissen hebben.' De Vrieze plaatst daar wel weer een kanttekening bij. Het kan dan namelijk toch voorkomen dat sommige mensen wel last krijgen van ritmestoornissen. Hoewel het volgens De Vrieze niet 'hard wordt afgeraden om koffie te drinken' is het wel verstandig om dat 'met mate te doen'.Opgelet: in het interview werd gesproken over de uitkomsten van studies. Het kan zijn dat jij wél bepaalde effecten van koffie merkt, zegt De Vrieze. Het inwinnen van professioneel advies, van bijvoorbeeld je dokter, is in individuele gevallen altijd verstandig!