Hoe herken je de eerste signalen van de overgang (en waarom is dat belangrijk)?

overgangsklachten-nieuw-30112020-780.jpg

'Tijdens de eerste fase van de overgang menstrueer je nog, terwijl al wel de eerste klachten kunnen ontstaan. Vrouwen denken bij deze klachten vaak niet direct aan de overgang. Wat ons daarbij opvalt is dat die klachten wat meer in de psychische hoek liggen'. Dat vertelt Eveline Bakker, oprichter van Vuurvrouw, de patiëntenvereniging voor vrouwen in de overgang.

Bakker zegt dat deze klachten onterecht worden aangezien voor iets anders: 'Vrouwen krijgen dan bijvoorbeeld de diagnose burn-out. En het is natuurlijk ook zo dat vrouwen in deze leeftijdscategorie vaak veel op hun bordje hebben: ze werken, hebben een gezin en soms komt ook nog mantelzorg om de hoek kijken'.

'Eerste klachten zijn vaak psychisch'

Uit onderzoek gedaan in Engeland blijkt dat de eerste overgangsklachten waarmee vrouwen naar de huisarts gaan vaak psychische klachten zijn. 'En daarom is het belangrijk dat vrouwen vanaf begin veertig, die zich gedurende een periode ineens anders gaan voelen, en bijvoorbeeld plots te maken krijgen met angst- of paniekaanvallen, nagaan of het misschien met de hormoonhuishouding te maken heeft'.

Andere klachten waarmee vrouwen volgens Bakker te maken kunnen krijgen zijn: opvliegers, slecht slapen door bijvoorbeeld nachtzweten  en een onrustig gevoel. In het begin komen volgens haar ook vaker gewrichts- en spierklachten voor, ook bij sportieve vrouwen, die dan ineens merken dat ze eerder blessures krijgen.

'De veranderingen tijdens de overgang hebben invloed op de hele hormoonhuishouding en zenuwstelsel van de vrouw, Dat heeft op het hele lichaam effect, ook op hart en bloedvaten, de werking van de schildklier en de spijsvertering, somt Bakker op. 

De range aan klachten is, kortom, heel breed. Wat kun je doen als je klachten hebt? Daarover spreken we met Bakker in deel 2 van deze serie.

Meer over