Hoe herken je een nepsite van je 'zorgverzekeraar'?

nepsites-zorgverzekering-17-09-2018-780.jpg

Nederlanders gaan op zoek naar een nieuwe zorgverzekering, en cybercriminelen spelen daar handig op in, waarschuwde Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) vorige week. De stichting vertelt in de uitzending over het onderzoek naar nepsites van zorgverzekeraars en Radar sprak na de uitzending met Marnie van Duijnhoven van de stichting.

Wat is SIDN?

SIDN is het bedrijf achter alle .nl-domeinnamen. Dat zijn er inmiddels 5,8 miljoen. Van Duijnhoven: 'Wij registreren .nl-domeinen, en zorgen er ook voor dat ze werken. Dus als je een domeinnaam intikt, dat je ook bij de gevraagde website uitkomt.'

Wat bleek uit jullie onderzoek?

Uit een analyse van SIDN blijkt dat er meer dan 450 phishingsites zijn die misbruik maken van de naam van een zorgverzekeraar. Via die sites kunnen kwaadwillenden in het bezit komen van zorggegevens. Die data zijn op dit moment erg populair en leveren op de zwarte markt meer op dan creditcardgegevens.

Waar kun je op letten als je wil inloggen bij je zorgverzekeraar?

Wees alert op spelfouten in de website-url! Cybercriminelen maken er handig gebruik van dat mensen een fout maken bij het intikken van de website. Een bekend voorbeeld volgens Van Duijnhoven: de letter O vervangen door een 0 bij 0hra.nl, bijvoorbeeld.

Nog een tip: Als je met je muis op de link gaat staan (niet klikken), dan kun je de koppeling zien waar je naar doorgestuurd zou worden. Heeft die niks te maken met de zorgverzekeraar? Wees dan alert!

Wat kun je doen als je slachtoffer bent geworden?

Doe aangifte, adviseert Van Duijnhoven. En: meld het bij de zorgverzekeraar zodat er niet meer mensen slachtoffer kunnen worden. Je kunt ook melding maken bij Fraudehelpdesk. En, wellicht ten overvloede: verander je wachtwoord (zeker als je die op meerdere plekken gebruikt!).

Terugkijken: Valse websites azen op zorggegevens

Lees ook: Oplichters maken websites van verzekeraars na

SIDN vertelt in Radar over het onderzoek, en beantwoordt na de uitzending jouw vragen! Volg het livegesprek vanaf 21.00 via Facebook of via de video hieronder.

De livestream is inmiddels afgelopen. Kijk het gesprek hieronder terug: