Hoe herken je vals geld?

1valsgeld_01.jpg

Het aantal onderschepte bankbiljetten is het afgelopen jaar stabiel gebeven in vergelijking met het jaar ervoor: het waren er 38.900 in 2019. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag. De meest vervalste coupures zijn briefjes van €20 en €50. Hoe weet je of je zelf wel echt geld in handen hebt? De Nederlandsche Bank geeft tips voor het controleren van bankbiljetten.

Kijken, voelen en kantelen, dat zijn volgens DNB de sleutelwoorden als je de echtheid van eurobriefjes wilt checken. Al deze biljetten hebben een watermerk (waarneembaar door te kijken), voelbare inkt (die kun je dus voelen) en een hologram (dit wordt duidelijk bij het kantelen van het briefje). Daarnaast heeft een aantal biljetten nog een extra kenmerk, te weten een glanzende band, een smaragdgroen cijfer of een van kleur veranderend cijfer.

Eerste serie en Europa serie

Eurobiljetten zijn er in coupures van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro. Met uitzondering van het €500-biljet zijn deze uitgegeven in twee series: de zogeheten Eerste serie en de Europa serie. Het briefje van 500 euro heeft alleen een Eerste serie-uitgave.

Beluister / bekijk ook het Radar Radio-item over nepgeld:

Je betaalt met vals geld, wat gebeurt er dan?

Echtheidskenmerken van de verschillende biljetten

  • Voelbare inkt (geldt voor alle eurobiljetten van beide series) Gebruik je vinger om de voorkant van het biljet te voelen. Het biljet bevat plekken waar de drukinkt verhoogd en duidelijk voelbaar is. Dit voel je door met je nagel te krassen over de letters op de regel met @BCE ECB (op biljetten van de Eerste serie), of aan de linkerkant over de lijntjes (op biljetten van de Europa serie).  
  • Watermerk (geldt voor alle eurobiljetten van beide series) Het watermerk vind je door het biljet tegen het licht te houden, met de voorkant nar je toe. Je ziet dan een afbeelding van een gebouw en de waarde van het biljet (Eerste serie) of een portret van prinses Europa met de waarde van het biljet (Europa serie). Het waardecijfer hoort lichter te zijn dan de lichtste delen van het gebouw / de prinses. Let er goed op dat het watermerk in het papier zit en dus niet erop gedrukt is. Het watermerk en het waardecijfer horen donkerder te worden als je het biljet op een donkere ondergrond legt.  
  • Hologram (geldt voor alle eurobiljetten van beide series) Kijk naar de zilverkleurige verticale streep aan de rechterzijde van de voorkant van het biljet, terwijl je het briefje kantelt. In het hologram zie je getallen (de waarde van het biljet) veranderen in eurotkeens en vice versa (Eerste serie), of je ziet kleureffecten rond het getal en het gebeouwtje (Europa serie). Ook zie je verschillende kleuren die vloeiend in elkaar overlopen.  
  • Smaragdgroen cijfer (geldt voor het 5-, 10-, 20-, 50- en 100-eurobiljet van de Europa serie) Als je het biljet kantelt, hoort het glanzende cijfer in de linkerbenedenhoek een op en neer bewegend lichteffect te vertonen. Het cijfer hoort ook van smaragdgroen naar diepblauw te veranderen.  
  • Glanzende band (geldt voor het 10- en 20 eurobiljet van de Eerste serie) Als je de achterkant van het biljet bekijkt terwijl je het kantelt, hoort er een goudkleurige glanzende band zichtbaar te zijn. De kleur van de band verandert van goudgeel naar bijna helemaal doorzichtig. In de band zie je de waarde van het biljet en het euroteken.  
  • Van kleur veranderend cijfer (geldt voor eurobiljetten 50, 100, 200 en 500 van de Eerste serie) Kantel het biljet en kijk naar de achterkant. Het cijfer hoort van paars naar de kleur olijfgroen of bruin te veranderen.

Online tool voor snelle controle

De Nederlandche Bank heeft per bankbiljet, zowel voor de Eerste als de Europa serie, de echtheidskenmerken op een rij gezet die je kunt waarnemen door te kijken, voelen en kantelen. Ga naar de DNB-tool voor snelle controle van bankbiljetten.

Controle met behulp van app

Er is ook een app die je kunt gebruiken voor het controleren van eurobriefjes: de Echt-of-Vals-app. Deze is gratis beschikbaar voor Android en iOS (iPhone / iPad dus), maar afgaand op de beoordelingen in de verschillende stores werkt deze niet heel geweldig. De bedoeling is in elk geval dat je met je smartphonecamera het biljet scant op echtheidskenmerken.

Het biljet is vals! Wat nu?

Weet je niet zeker of een biljet echt is of niet, accepteer het dan niet. Dat adviseert DNB op haar website. Een vals biljet is niets waard.

Het briefje expres opnieuw uitgegeven is strafbaar, maar wat moet je er dan mee doen? Dat hangt er volgens DNB van af of je weet van wie je het biljet hebt gekregen. Is dat bekend, doe dan aangifte bij de politie. Is dat niet bekend, stuur het dan samen met een speciaal formulier (pdf) naar De Nederlandsche Bank. Die zal het biljet onderzoeken. Blijkt het echt, dan krijg je de waarde vergoed. Zo niet, dan krijg je niks, behalve karmapunten: het briefje is immers uit roulatie dus heb je een goede daad verricht.

Bekijk ook dit Opgelicht?!-item over namaakgeld:

Europol: 'Nederland centrum van online handel in vals geld'

Bron: De Nederlandsche Bank