Hoe houd je je bloemen langer mooi?

Als je een bosje bloemen in huis haalt of cadeau krijgt wil je het zo lang mogelijk in goede staat houden. Toch gebeurt het weleens dat bloemen gaan hangen of bruin worden: zonde, want dit is met simpele trucjes te voorkomen. Radar heeft met bloemist Pamela een aantal tips opgesteld om je bloemen een langer leven te geven.
Iedere bloem is anders, zou je denken. Toch zijn er veel tips die voor iedere bloem gelden.
Bloemen prepareren
Stop de bloemen niet gelijk in het water, maar zorg dat je eerst de bladeren van de stelen afsnijdt. Bladeren die in water hangen kunnen ervoor zorgen dat bacteriën gaan groeien, waardoor het water vies wordt.
Ook is het belangrijk om de stelen op ongeveer 2,5 centimeter schuin af te snijden. Dit zorgt ervoor dat de bloemen voldoende ruimte hebben om het water op te kunnen nemen.

De vaas moet goed schoon zijn voordat je de bloemen erin zet. Zo voorkom je dat oude resten je nieuwe bloemen aantasten. Bloemist Pamela adviseert om je vaas met een druppeltje chloor schoon te maken, zodat je bacteriën goed doodt. Als je de vaas daarna afwast met afwasmiddel is de vaas weer klaar voor een nieuwe bos bloemen.
Water voor bloemen
Voldoende water is een must voor je bloemen. Zorg daarom dat de vaas altijd voor driekwart gevuld is met water. Er wordt beweerd dat je het water van de vaas iedere dag moet verversen, maar dat is volgens Pamela niet nodig.
Als je de bloemen goed klaarmaakt voor de vaas, kan water best wat langer mee gaan. Als het water troebel begint te worden, moet je het verversen. Door vies water gaan bloemen namelijk hangen en zijn ze sneller uitgebloeid.
Welke temperatuur moet het water zijn?
Dit verschilt wel duidelijk per bloemsoort. Voor de meeste bloemen geldt dat koud water prima is. Pamela heeft een handigheidje om te weten welke watertemperatuur voor welke bloem het beste is: 'Bloemen met een houtachtige steel houden van warm water, bloemen met een groene steel van koud water.' Een uitzondering hierop zijn zonnebloemen, die houden ook van warm water, maar hebben een groene steel.
Snijbloemenvoedsel toevoegen
Aan bijna ieder bosje bloemen zit wel een zakje vastgeplakt. In dit zakje zit snijbloemenvoedsel, wat ervoor zorgt dat bacteriën minder snel groeien en dat de bloemen goed bloeien.
Pamela is geen voorstander van het voedsel, omdat het water er sneller troebel door wordt. Schoon water en goede preparatie van de bloemen zou goed genoeg moeten zijn.
Toch wel voeding gebruiken?
Als je toch voeding wilt gebruiken, moet je het water wel sneller verschonen. Let ook goed op wat er op het zakje staat. Het ene zakje is namelijk voor 0,5 liter water en het andere voor 1 liter.
Na de verschoning heb je het zakje opgemaakt, en zou je zelf snijbloemenvoedsel moeten kopen. In plaats daarvan adviseert Pamela om het water te verversen en er een aspirine aan toe te voegen, dit werkt ook.
Waar kan je bloemen het beste neerzetten?
Het is vooral belangrijk dat je bepaalde plekken vermijdt. Het is niet goed om bloemen in de zon te zetten. Bloemen kunnen namelijk niet goed tegen veel licht. Ook moet je bloemen niet op de tocht zetten.
Fruit geeft bepaalde stoffen af die je bloemen aantasten. Zet je bloemen daarom nooit in de buurt van een fruitschaal.
Een paar specifieke adviezen
Sommige bloemen wijken af van de standaard manier van verzorging. Tulpen moet je niet in te veel water zetten, want ze groeien ontzettend snel. Als tulpen een bepaalde hoogte bereiken, gaan ze hangen of knakken. Als je lang van tulpen wilt genieten moet je ze in een klein laagje water zetten, dan groeien ze minder snel.
Hyacinten geven slijm af, waardoor het water sneller vies wordt, je moet het water hiervan dus sneller vervangen.