Hoe huur je zonder problemen een auto in het buitenland?
De zomervakantie staat voor de deur. Waar moet je op letten als je in het buitenland een auto gaat huren?
Al jarenlang krijgt Radar klachten van consumenten die in het buitenland een auto huren. Bij het afhalen worden onnodige verzekeringen aangesmeerd en worden consumenten onder druk gezet om te betalen voor extra's zoals een upgrade of een navigatiesysteem. Twee jaar geleden deed Radar al eens onderzoek naar ervaringen van consumenten met het huren van een auto in het buitenland.
EU neemt maatregelen
Vijf grote verhuurders nemen nu, naar aanleiding van een oproep van de Europese Commissie, maatregelen om consumenten een betere huurervaring aan te bieden. Autojournalist Marc Klaver van Autoweek vertelt dat voortaan alle kosten in de totale boekingsprijs opgenomen moeten worden. De geboekte prijs moet betaald worden en daar moeten alle kosten inzitten. Daarnaast moeten alle voorwaarden in je eigen moedertaal worden aangeboden en mogen consumenten niet meer worden bestookt met misleidende of onduidelijke informatie over de belangrijkste onderdelen van de huur. Voorbeelden hiervan zijn de inbegrepen kilometers, brandstofbeleid, annuleringskosten etc.
Duidelijkheid over dekking verzekering
De grote verhuurders die gehoor geven aan deze oproep zijn Sixt, Hertz, Avis, Europcar en Enterprise. Zij zullen voortaan duidelijk aangeven wat de kosten en dekking zijn van verzekeringen waarbij het eigen risico wordt verlaagd. Zo moet het duidelijk worden welke schade gedekt is in de basishuurprijs en wat je als huurder zelf nog moet bijbetalen. Bij aanvullende schadeverzekeringen moet het voor mensen duidelijk zijn wat wel en niet is inbegrepen.
Marc Klaver, zelf fervent autohuurder, deelt zijn vier beste tips waar je op moet letten bij autohuur over de grens.
- Huur geen navigatie bij de verhuurder. Neem je eigen navigatiesysteem mee of gebruik je smartphone. Dat laatste kan wel dataverkeer kosten, maar dat is afhankelijk van welke app je gebruikmaakt. Vergeet niet de lader of houder voor je navigatiesysteem of smartphone mee te nemen.
- Boek vooraf bij een verhuurder die ook een vestiging in Nederland heeft of waar je in het Nederlands kan boeken. Dat is ook handig bij klachten achteraf en veel makkelijker communiceren.
- Koop je eigen risico volledig af. Dan heb je volgens Klaver nooit gedoe als je schade oploopt en ook niet over schade die ze je aanrekenen.
- Heb je een huurauto meegekregen die op diesel rijdt? Let er dan bij het aftanken op dat je de tank echt helemaal volgooit, want diesel schuimt en dan kan het brandstofpistool denken dat de tank volzit. Zo voorkom je een hoge naheffing van de verhuurder.
- Wil een baliemedewerker je toch nog extra verzekeringen aansmeren, maar heb je daar geen behoefte aan? Blijf dan toch 'nee' zeggen als je zelf al de juiste dekkingen heb afgesloten.