Hoe hygiënisch is het restaurant bij jou om de hoek?

31082020 hygiene in restaurants en eetcafes.jpg

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt de horecabranche. Vanaf 1 september worden ondernemers die de voedselveiligheidsregels aan de laars lappen namelijk sneller en met naam en toenaam op het internet vermeld.

Volgens de NVWA gaat het landelijk om ruim tienduizend bedrijven die vallen onder de regels van de voedselveiligheid. Vorig jaar voerden inspecteurs van de toezichthouder ruim 17.500 inspecties uit in de horeca. 

Wat verandert er?

Nu is de toezichthouder na controle verplicht het rapport eerst naar de horecaondernemer te sturen voordat het wordt gepubliceerd. Is de ondernemer het er niet mee eens? Dan kan hij de publicatie aanvechten. 

Vanaf 1 september mag de NVWA het rapport direct publiceren en kunnen restauranteigenaren pas na publicatie bezwaar maken. Dat betekent dat de inspectieresultaten straks al na twee weken zichtbaar zijn. 

De onderzoeksresultaten worden op dit moment gedetailleerd beschreven en gepubliceerd, maar dit gebeurde steevast geanonimiseerd. Straks kun je online de restaurantnaam invullen om de meest recente keuringsrapporten in te zien. 

Hoe staat het ervoor met de horecagelegenheden bij jou om de hoek?

Op dit moment kun je het oordeel van de NVWA over de voedselveiligheid bij Nederlandse lunchrooms en horecagelegenheden van de vier grote steden (Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam) inzien. Vanaf 1 september zijn de hygiëneprestaties van alle gecontroleerde restaurants, eetcafés en lunchrooms in heel Nederland openbaar.

Dat betekent niet dat er vanaf morgen direct een complete lijst met alle restaurants online staat. Vanwege de coronacrisis staan de inspecties op een laag pitje. Het zal ook wel even duren voordat de inspecteurs alle tienduizend bedrijven hebben bezocht. 
 
Eerdere onderzoeksresultaten van horecaondernemers bij jou in de buurt, vind je op de website van de toezichthouder

Slechte ervaring bij een restaurant? Doe een melding

Ben je zelf in een restaurant, eetcafé of lunchroom geweest waar de hygiëne wat te wensen overliet? Of ben je onlangs ziek geworden na een bezoek aan een horecagelegenheid? Geef het door via de website van de NVWA

Je melding wordt geregistreerd en beoordeeld. De toezichthouder bekijkt of het nodig is om tot actie over te gaan en een inspecteur langs te sturen.