Hoe investeer je veilig in Bitcoin?

Bitcoin Thumb

In december van 2024 steeg de koers van Bitcoin naar een waarde van 100.000 euro, nadat Donald Trump als nieuwe president van de VS werd gekozen. Inmiddels hangt de prijs alweer iets onder de mijlpaal. Misschien heb je met de flinke stijging er zelf ook aan gedacht om in Bitcoin te investeren. Wat is een goed moment om dat te doen? En hoe doe je dit veilig en bewust, ook als je niets van de technische kant van het verhaal weet?

Radar vroeg Madelon Vos, financieel analist en ondernemer, over de kansen, risico’s en veilige manieren van beleggen in crypto als Bitcoin.

Wat maakt Bitcoin interessant voor de consument?

De meeste mensen komen in aanraking met Bitcoin omdat er net iets bijzonders gebeurt. Ze horen bijvoorbeeld op het nieuws of van familie en vrienden dat de koers hard is gestegen, of juist gedaald. Sommige mensen zien risico en onzekerheid, anderen zien een mogelijkheid om te verdienen met hun investering.

"Bitcoin is digitaal geld dat niet door één centrale organisatie wordt beheerd," zegt Vos. "Dat betekent dat het zonder banken of overheden werkt. Er is geen centrale partij die de waarde direct kan beïnvloeden.” Volgens Vos kiezen veel mensen voor Bitcoin omdat het schaars is en onafhankelijk werkt. "Er zijn slechts 21 miljoen bitcoins beschikbaar. Daarom heeft het een bijzondere waarde, net als goud, maar dan digitaal."

Bitcoin versus aandelen

“Bij aandelen koop je een stukje van een bedrijf, met mogelijk recht op winstuitkering en op stemrecht,” legt Vos uit. “Bij Bitcoin daarentegen koop je geen aandeel in een bedrijf. Je koopt een stukje digitaal geld, wat waarde vertegenwoordigt omdat er een beperkte hoeveelheid van is. Aandelen zijn afhankelijk van winst en de groei van het bedrijf.”

“Presteert een bedrijf slecht, dan zie je dat terug in de waarde van de aandelen”, zegt Vos. “Terwijl de waarde van een bitcoin verandert door hoeveel mensen, bedrijven of overheden het gebruiken en er interesse in hebben. Veel mensen zien het als een bescherming tegen inflatie of het huidige geldsysteem.”

“Om het samen te vatten: Bitcoin en aandelen hebben verschillende doelen. Een digitale valuta als Bitcoin is meer geschikt als bescherming voor de lange termijn, terwijl aandelen direct rendement of inkomsten kunnen opleveren, zoals dividend. Een goed gebalanceerde portefeuille kan beide bevatten,” sluit de analist af.

Vaak stijgingen en dalingen

De prijs van Bitcoin kan sterk schommelen, wat het lastig maakt om het juiste moment te bepalen om te investeren. Vos benadrukt daarom dat het belangrijk is om er geduldig in te staan: 

“Als je in Bitcoin wilt beleggen moet je comfortabel zijn bij grote prijsbewegingen. Zowel omhoog als omlaag. Dit vraagt beleggingsdiscipline en een lange termijnvisie. Stel jezelf ook de vraag of je bereid bent om het risico te accepteren. Voel je je daar comfortabel bij?”

Vos vertelt: “Het perfecte moment om in te stappen bestaat niet, maar het is belangrijk om te beginnen met een kleinere investering met de focus op de lange termijn. Dan spreken we niet van dagen of maanden, maar van jaren, al dan niet tientallen jaren.”

Hoe kun je Bitcoin veilig aanschaffen en bewaren?

Volgens Vos gaan veel beginners de fout in door gebruik te maken van onbetrouwbare platforms. Ze heeft het over brokers en exchanges, beide gemakkelijke manieren om te beginnen met beleggen in Bitcoin:

  • Een broker is een bedrijf dat Bitcoin direct aan je verkoopt of van je koopt. Je kiest het bedrag dat je uit wil geven en de broker regelt de rest.
  • Een exchange is een soort online marktplaats waar mensen bitcoins van elkaar kopen en verkopen. Je handelt hier zelf en de prijs kan verschillen afhankelijk van vraag en aanbod.

Vos benadrukt: “Check altijd of een broker of exchange geregistreerd is bij De Nederlandsche Bank (DNB) en lees reviews.”

Tip van Madelon Vos:

Als je een account aanmaakt, doe dat dan met een nieuw e-mailadres. Gebruik ook altijd een uniek, sterk wachtwoord en tweestapsverificatie. 

Bitcoin bewaren

Voor de opslag van bitcoin raadt Vos aan om gebruik te maken van een hardware wallet. Dat is een klein apparaatje, een soort USB-stick, waarmee je bitcoin en andere cryptocurrencies offline kunt bewaren en betalingen kunt doen. Zo staat jouw belegging niet op het internet en is deze veel beter beschermd tegen hackers.

Volgens haar is het niet nodig meteen met een hardware wallet te beginnen. Ook vereist het enige technische kennis. “Laat je bitcoin eerst op een vertrouwde exchange staan, en verhuis deze later naar een hardware wallet zodra je meer ervaring hebt.”

Een crypto-vermogensbeheerder is ook een optie. Het is vergelijkbaar met traditioneel vermogensbeheer in dat het bedrijf beleggingen beheert en optimaliseert, maar dan met cryptocurrencies en digitaal geld.

Wat zijn de grootste risico’s en hoe bescherm je jezelf?

Hoewel er anti-witwasrichtlijnen zijn en cryptobedrijven worden gecontroleerd door de DNB, blijven er risico's bestaan. Jaarlijks zijn er in Nederland naar schatting duizenden slachtoffers van cryptofraude, bijvoorbeeld via phishing of nep-platforms.

“Het is belangrijk voor beleggers om altijd goed je huiswerk te doen, kritisch te blijven en nooit te geloven in beloften van gegarandeerde winsten of hoge rendementen. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het vaak ook”, aldus Vos.

Ze benadrukt daarom het belang van educatie: “Zorg dat je begrijpt waarin je investeert. Probeer het eerst met een tientje per maand, zodat je de werking zelf kan leren kennen. Investeer alleen geld dat je kunt missen en neem de tijd om te leren.”

Een laatste tip

Ook als de prijzen een keer flink dalen. Vos adviseert dan ook om sociale media en hypes te mijden: “Bitcoin is geen manier om snel rijk te worden, maar eerder een manier om te voorkomen dat je langzaam armer wordt."

"Laat je niet meeslepen door succesverhalen, of door berichten van een aankomende crash. Begin klein, leer de basis en heb geduld,” aldus financieel analist en ondernemer Madelon Vos.