background branding

Hoe kan ik kreukels in kleding het beste bestrijden?

Strijken_27.05.2020.jpg

Door te strijken kun je je kleding mooi glad te krijgen, maar het kan veel tijd kosten. Kreukels kun je bij veel stoffen voorkomen door goed te werk te gaan met wassen en drogen.

Marja Middeldorp van schoonmakenmetmarja.nl geeft in dit artikel tips over hoe je het beste kunt strijken, hoe je je strijkijzer kunt onderhouden en hoe je kreukels kunt voorkomen.

Strijken voorkomen

Om kreukels in je kleding te voorkomen, is het om te beginnen belangrijk om je wasmachine maximaal driekwart vol te doen, anders wordt het een kreukelbende. Laat de was vervolgens niet te lang in je wasmachine liggen als het klaar is, maar hang het meteen goed op, zodat het mooi kan drogen. Als je wel kreukels hebt, kun je er ook voor kiezen om het voor twee à drie minuten in de droger te doen. Door de hitte van de droger worden veel kreukels al strakgetrokken. Leg het daarna op glad oppervlakte uit om het te laten afkoelen.  

Kreukels verwijderen door strijken

Sommige kledingstukken kreuken nou eenmaal snel, zoals een blouse. Om te beginnen is het het beste om kleding binnenstebuiten te strijken, vooral omdat bij kleurrijke kleding een lichtere afdruk in de kleding kan ontstaan door de hitte. Om hitteschade te voorkomen, tipt Marja om op de laagste stand te beginnen. Als de kreukels er dan nog niet uitgaan, kun je altijd de temperatuur verhogen tot de temperatuur die het label in je kleding voorschrijft. 

Met een stoomstrijkijzer kun je bij een hardnekkige kreukel een stoomstootje geven, zo gaat de kreukel er makkelijker uit. Het geven van teveel stoomstootjes in niet erg, de kleding wordt dan alleen nat, waardoor je het goed moet laten opdrogen. Als je geen stoomstrijkijzer hebt, kun je de kleding het beste even een beetje vochtig maken met een plantenspuit en het inrollen voordat je gaat strijken. 

Strijkijzer onderhouden

Twee onderdelen van een strijkijzer moeten onderhouden worden, het waterreservoir (als je een stoomstrijkijzer hebt) en de zool van je strijkijzer. Om problemen te voorkomen, kun je het beste ontkalkt water in het reservoir doen. Dit kun je kopen, maar ook gekookt water en water uit je droger is prima. 

Als je bij een stoomstoot kleine witte korreltjes uit het ijzer ziet komen, zitten de gaatjes vol met kalk. Doe dan wat water in het reservoir met wat gewoon azijn dat je gebruikt voor sla. Zet het strijkijzer vervolgens aan, zodat het azijn warm wordt. Als je dan een stoomstootje geeft wordt alle kalk dankzij het warme azijn naar buiten geduwd. 

Ook de zool van je strijkijzer kan vuil worden. Deze maak je schoon door een keukenpapiertje met wat zout op de strijkplank te leggen. Vervolgens zet je het ijzer aan. Door de warmte van het ijzer lost het zout op en komt het vuil los.