background branding

Hoe kan ik mijn frituurpan en airfryer het beste schoonmaken?

Frituurpan10.04.2020.jpg

Een frituurpan is handig voor een snelle snack of voor de patatdag met het gezin, maar na een aantal keer frituren zitten er veel vetresten aan de pan en is de olie donker. In samenwerking met hygiëne-expert Rob Geus en huishoudcoach Marja Middeldorp geeft Radar een aantal tips over het schoonmaken van je frituurpan en airfryer. 

Als je je friteuse schoon gaat maken, moet je een aantal stappen doorlopen. Eerst moet je de frituurolie of het frituurvet verwijderen. Vervolgens maak je de pan schoon en droog je de pan goed af. Daarna vul je de pan weer met olie.

Wanneer moet ik de frituurolie vervangen?

Om de friteuse te reinigen moet je eerst de frituurolie verwijderen. Wanneer je dit moet doen hangt af van hoe vaak je frituurt en wat je klaarmaakt: 'Als je gepaneerde producten frituurt, blijven meestal restjes achter die je elke keer opnieuw verhit, dit vervuilt de olie.' Volgens Geus moet je dan ook niet een bepaalde tijd aanhouden, maar naar de kwaliteit van de olie kijken. 'Je moet de olie vervangen als de olie donker ziet, gaat walmen en niet meer goed ruikt. Als je de bodem niet meer kunt zien is dit ook een goede indicatie dat je de olie moet vervangen.' Om te voorkomen dat de olie donker wordt, kun je het mandje na het frituren met keukenrol afnemen of in de vaatwasser doen.  

Waar moet ik de vieze olie weggooien?

De vieze olie kun je in verschillende dingen opvangen, zoals in een oud melkpak of een fles. Ook kun je een plastic zak pakken en die vullen met kranten. Dit kun je gewoon bij het huisvuil weggooien. Middelburg drukt je op het hart om het vooral niet door de wc te spoelen. 'Je krijgt dan een verstopping van jewelste en het blijft zitten aan de randen'. 

De pan schoonmaken

De frituurpan is nu leeg, dus kun je aan het schoonmaken beginnen. Allereerst vul je de pan tot zeven centimeter onder de rand met heet water en doet daar een vaatwastablet in. Vervolgens zet je de pan aan op zeventig tot tachtig graden, zeker niet op honderd, want dan kookt het. Dit laat je een kwartiertje pruttelen. Je zal vanzelf zien dat het vuil loslaat van de zijkanten. Gooi de pan vervolgens leeg in een zeef of vergiet, zo kun je de vetresten opvangen, in papier wikkelen en weggooien. Spoel de pan twee keer goed na en droog de pan met wat papier. Onderschat het drogen niet, want een nog natte frituurpan kan gevaarlijk zijn: 'Als je de frituurpan weer vult met olie kan het gaan spetteren', benadrukt Geus. 

Airfryer schoonmaken

Ook voor het schoonmaken van de airfryer heeft Middelburg een aantal tips. Om een airfryer schoon te maken zet je een vuurvast schaaltje met een paar plakjes citroen met kokend water in de airfryer. Vervolgens zet je de airfryer voor vijf minuten op de hoogste stand. Daarna haal je het schaaltje eruit om het nog even af te nemen. De mand van de airfryer mag, net als het mandje van de frituurpan, in de vaatwasser.