Hoe kan ik zelf een gezichtsmasker van voedingsmiddelen maken?
Voor jezelf zorgen is belangrijk, vooral nu de coronacrisis ons leven in de war gooit. Om je even te ontspannen, kun je een gezichtsmasker opdoen. Deze kun je in de winkel kant en klaar kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om er zelf een te maken van voedingsproducten.
Er is een scala aan voedingsmiddelen dat je kunt gebruiken als masker, maar niet elk product is even geschikt voor elk huidtype. In dit artikel geeft Alex van der Burgh, veiligheidsbeoordelaar van cosmetica, adviezen voor verschillende huidtypen.
Maskers voor een droge huid
'Om te beginnen geldt er de vuistregel: hoe droger de huid, hoe vetter de ingrediënten mogen zijn.' Het vet zorgt namelijk voor een afdekkende laag op de huid waardoor minder water uit de huid kan ontsnappen. Voorbeelden van vette producten die je kunt gebruiken zijn avocado, kokosolie of olijfolie. Kokosolie of olijfolie kun je los op je huid aanbrengen, maar avocado is wat minder smeerbaar. Je kunt het daarom aanvullen met olie, om het wat smeerbaarder te maken.
Maskers voor een vette huid
Voor een vette huid geldt dat een masker gemaakt mag worden van wat meer uitdrogende ingrediënten. Dit zijn ingrediënten die van zichzelf meer water bevatten. Het water verdampt, waardoor het omliggende gebied wat uitdroogt. Zo kun je een paar plakjes komkommer op je gezicht leggen.
Maskers voor een gevoelige huid
Voor een gevoelige huid worden vaak ingrediënten gebruikt die mild zijn en een kalmerend effect op de huid hebben. Je kunt bijvoorbeeld havermout gebruiken. Om dit smeerbaar te maken kun je het weken in wat water.
Honing heeft een antibacteriële werking, en zou dus ook kunnen bijdragen aan een gezonde huid.
Scrub
Door te scrubben verwijder je dode huidcellen van je gezicht. In plaats van een kant en klare scrub te kopen, werken suiker en koffierestanten ook prima.
Pas op
Citrusvruchten worden in maskers vaak gebruikt als peeling of om een masker lekker te laten ruiken. Van der Burgh raadt het af om deze vruchten te gebruiken als je zelf een masker maakt, omdat bepaalde stoffen in combinatie met de zon een allergische reactie kunnen veroorzaken.
Limonene
De geurmaker en tegelijkertijd het allergeen van een citrusvrucht is limonene. Veel mensen zijn hiervoor allergisch of kunnen er allergisch voor worden. Een expert kan deze stoffen balanceren, maar voor eigen gebruik is het te riskant, benadrukt van der Burgh. Naast citrus wordt het afgeraden om zelf een masker van lavendel of andere geuroliën te maken. In deze oliën zitten namelijk stoffen die lijken op limonene.
'Luie huid'
Het is zeker niet aan te raden om elke dag een gezichtsmasker te gebruiken, daar wordt de huid lui van. Hierdoor kan bijvoorbeeld de talgproductie veranderen. Van der Burgh adviseert maximaal een tot twee keer per week een gezichtsmasker te gebruiken.