background branding

Hoe kies ik de beste zorgverzekering?

Elk jaar heb je tot 1 januari de kans om je zorgverzekering op te zeggen en tot 1 februari kun je een nieuwe verzekering afsluiten. Hoog tijd om eens te gaan shoppen, want veel verzekeringen verhogen volgend jaar hun premies met 3 tot 8 procent. Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, helpt met je keuze.

Hoe verandert het basispakket ten opzichte van 2018?

Vanaf volgend jaar is je verzekering verplicht om een aantal nieuwe zaken te vergoeden. Dit zijn de gecombineerde leefstijlinterventie, een behandeling waarmee mensen met overgewicht een gezondere levensstijl aangeleerd krijgen, en oefentherapie voor COPD-patiënten.

Verder wordt het zittend ziekenvervoer uitgebreid. Volgend jaar wordt niet alleen het vervoer naar het ziekenhuis vergoed als je een behandeling ondergaat, maar ook als je een consult of onderzoek krijgt. Wat je vanaf volgend jaar zelf moet betalen, zijn recepten op basis van paracetamol of vitamines en mineralen.

In welke gevallen is het verstandig om over te stappen?

In eerste instantie gaat het natuurlijk om de prijs. Als een andere verzekeraar hetzelfde biedt voor minder geld, is overstappen een logische keuze. Verder kun je kijken naar welke verzekeraars contracten hebben met jouw zorgverleners, zoals je fysiotherapeut of psycholoog. Als dit niet het geval is, kan het voorkomen dat je een deel van je rekening zelf moet betalen.

Let er ook op of er een wachttijd zit op aanvullende zorgverzekeringen. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld bepalen dat je een verzekering al een bepaalde tijd hebt, voordat je er een claim op mag maken. Desondanks is het volgens Wim Groot verstandig om je aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar als je basisverzekering af te sluiten.

Welke soorten polissen bestaan er?

Er zijn drie soorten polissen: restitutiepolis, naturapolis en combinatiepolis. Bij een restitutiepolis moet je zelf je rekening betalen en moet je het zelf bij je verzekeraar terugvragen. Bij een naturapolis heeft de verzekeraar contracten gesloten met een aantal zorgverleners. Dit kan voordeliger zijn, maar je bent beperkter in je keuze van zorgverleners.

Zorg bij niet-gecontracteerde verleners wordt voor 75 procent vergoed. Een combinatiepolis is vergelijkbaar met een naturapolis, maar daarbij wordt slechts 60 procent van de niet-gecontracteerde zorg vergoed.

Tips van Wim Groot

Wim Groot heeft een aantal tips voor mensen die overwegen van zorgverzekeraar te switchen:

  • Vraag je af: wat wil ik nu eigenlijk verzekeren en wat niet?
  • Wil je alleen een basispakket of ook aanvullend?
  • Wil je verhoogd eigen risico en heb je genoeg geld om eventuele medische kosten dan zelf te betalen?
  • Wat voor soort polis wil je? Restitutie, natura of combinatie?
  • Let op de geschiedenis van jouw verzekeraar bij bepaalde ziekenhuizen. Het komt voor dat aan het eind van het jaar het budget dat een verzekeraar heeft gegeven op is, waardoor klanten van die verzekeraar op een wachtlijst komen te staan.