Hoe kies je het beste hoofdkussen?

kussen6-1-2021.jpg

Hoofdkussens zijn in vele vormen en formaten te verkrijgen: van de bekende, rechthoekige donskussens tot kussens met schuimblokken in niet-alledaagse vormen. Als je een nieuw kussen wilt, waar moet je dan op letten? Radar zocht het uit.

Allereerst moet gezegd worden dat iedereen een andere voorkeur heeft als het om  hoofdkussens gaat. Sommige mensen slapen beter op een dik kussen, anderen zweren bij een voorgevormd kussen.

Slaaphouding bepalend voor dikte kussen

Volgens de Consumentenbond moet je de keuze voor een hoofdkussen vooral van je slaaphouding laten afhangen. Belangrijk is dat je hoofd in een rechte lijn ligt met je ruggengraat. Om dit te bereiken hebben rug-, buik- en zijslapers allemaal een ander soort kussen nodig.

Het kussen van een rugslaper moet bij de nek hoger zijn dan bij het achterhoofd. Zijslapers hebben een dik kussen nodig. Hun schouders mogen niet op het kussen liggen, maar er direct onder. Mensen die op hun buik slapen hebben juist een heel dun kussen nodig. Op deze manier belemmeren zij de ademhaling het minst, stelt de Consumentenbond.

Dons, veren, een schuimblok of iets anders?

Natuurlijk is de dikte van een kussen niet het enige waar je op moet letten. Ook wat de 'vulling' betreft heb je vele mogelijkheden. Het meest bekend zijn de dons- en verenkussens. Het voordeel van deze kussens is dat ze zich makkelijk naar je hoofd vormen. Ze gaan ongeveer vijf tot zes jaar mee. Mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt kunnen deze kussens echter beter vermijden. Huisstofmijt gedijt namelijk goed in dons- en verenkussens.

Voor hen zijn voorgevormde schuimblokkussens meer geschikt. Deze kussens nemen namelijk geen stof op. Ook als je nek- of rugklachten hebt kunnen deze kussens een uitkomst zijn. Voornaamste nadelen van schuimblokkussens zijn dat ze meestal niet in de wasmachine kunnen en dat ze warm en zweterig aan kunnen voelen. Deze kussens moet je om de vijf jaar vervangen.

Daarnaast zijn er hoofdkussens die met synthetische vezels zijn gevuld. Deze kussens kun je wel eenvoudig wassen en ze zijn vaak voordeliger dan andere soorten. Een nadeel van deze kussens is dat ze weinig ondersteuning bieden aan het hoofd. Je kunt ze ongeveer twee tot vier jaar gebruiken.

Ook persoonlijke kwesties spelen mee

Ten slotte spelen je persoonlijke eigenschappen mee bij het kiezen van een hoofdkussen. Zo hebben mensen die 's nachts veel zweten behoefte aan een kussen die in de wasmachine kan. Anderen krijgen last van irritatie door synthetische materialen. Vanzelfsprekend moeten deze mensen kussens met synthetische vezels vermijden.

Bovendien speelt de hardheid van je matras mee hoe dik je kussen moet zijn. Bij een hard matras is een dik kussen vereist, terwijl bij een zacht matras een dun kussen volstaat, stelt de Consumentenbond.