Hoe kom je van de buxusrups of buxusmot af?

hoe-kom-je-van-buxusrups-af-180716.jpg

Het is een ergernis voor bijna iedere buxusbezitter: de buxusrups, ook wel buxusmot genoemd. Het beestje is lastig te herkennen op de plant, maar de schade is een doorn in het oog van een tuinliefhebber. Hoe voorkom je dat het beestje je buxushagen aantast?

'Je zult hem niet gemakkelijk zien', zegt Kars Veling van de Vlinderstichting in Radar Helpt, de praktische podcast van Radar. Zijn groene uiterlijk met zwarte stippen zorgt voor voldoende camouflage waarmee het beestje zich rustig voortbeweegt over je buxushaag. De rups kun je maar amper spotten, maar de schade is duidelijker zichtbaar: je haag kleurt langzaam bruin en de blaadjes zijn allemaal aangevreten.

'Iedere buxusbezitter gaat er last van hebben'

Op dit moment heeft tachtig procent van de buxusbezitters al last van de buxusrups zegt Veling. Sinds vorig jaar is de rups enorm aan het oprukken, de verwachting is dat dit de komende maanden nog flink zal toenemen. Veling: 'Vrijwel iedereen die een buxus heeft, zal de buxusmot van dichtbij meemaken.'

Geen natuurlijke vijanden

De buxusmot is een nieuweling in Nederland. Het beetje is afkomstig uit Japan en heeft op dit moment nog geen natuurlijke vijanden. Wel hebben steeds meer dieren zoals de koolmees en huismus de rups ontdekt. 'Als die dieren de rups gaan herkennen als goed voedsel, dan zijn wij van de plaag af. Hoewel de buxusmot nooit helemaal zal verdwijnen.' De buxusrups is vooral actief in het voorjaar en het najaar.

Hoe kom je van de buxusrups af?

Grote vraag is: wat kun je zelf doen om van de buxusrups af te komen? Veling adviseert om de rupsen handmatig te verwijderen. Dit is diervriendelijk, maar zorgt er ook voor dat je de buxussen niet verder beschadigt. Het is wel handig om handschoenen aan te trekken als je de rupsen gaat verwijderen omdat ze nogal kleven.

Radar Helpt

In de vierde aflevering van de podcast Radar Helpt geeft Veling nog meer advies aan buxusbezitters om van de rupsen af te komen.Luister hier de nieuwste aflevering van de Radar Helpt-podcast

In de podcast Radar Helpt krijg je wekelijks in anderhalf minuut de beste, handige tips van het consumentenprogramma Radar. Luister mee en vergeet je niet te abonneren voor deze gratis podcast in je favoriete podcastapp.