Hoe kom je van een negatieve BKR-registratie af?

Geld geleend? Een telefoon op afbetaling? Private leaseauto? Dan sta je bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) geregistreerd en heb je dus schulden. Hoe zit dat precies? En hoe kom je van een negatieve registratie af?
Wat registreert het BKR?
Bij het BKR staan je schulden geregistreerd. “Alle instanties die onder de Wet op het Financieel Toezicht (Wft) vallen, hebben de wettelijke verplichting om kredieten en betalingsachterstanden te registeren bij het BKR”, zegt Ellen van Lemmen van het BKR. “En ze hebben ook de verplichting een kredietwaardigheidstoets te doen bij het BKR als je een lening wilt afsluiten.”
Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen, checkt de hypotheekbank bij het BKR of je schulden hebt. Zo kunnen ze inschatten of je de maandlasten kunt betalen. Heb je twee maanden achterstand met het betalen van je hypotheek? Ook dan geeft de bank dit door aan het BKR.
BKR-registratie bij kopen op afbetaling
“Van een BKR-registratie kun je echt last van hebben. Het kan zijn dat je dan minder kunt lenen voor je huis dan je nodig hebt”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. “Op zich is het prima dat je schulden worden geregistreerd, want daarmee wordt voorkomen dat je te veel leent. Maar het kan dus ook een belemmering zijn. Daarom is het belangrijk dat mensen zich realiseren dat kopen op afbetaling telt als een lening.”
Als je bijvoorbeeld een telefoonabonnement afsluit met een zogenaamde ‘gratis’ telefoon die duurder is dan 250 euro en waarvoor je elke maand betaalt, staat dat in het kredietregister van het BKR.
De BKR-registratie geldt ook voor andere abonnementen. Bijvoorbeeld als je een wasmachine op afbetaling koopt waarbij je ook rente betaalt. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het is belangrijk dat je je ervan bewust bent.
Niet alle schulden worden geregistreerd
Het BKR registreert geen betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, energiebedrijven of woningcorporaties. Wel zet het BKR betalingsachterstanden bij bijvoorbeeld energiebedrijven of woningcorporaties in het zogenoemde vroegsignaleringsregister, ten behoeve van tijdige schuldhulpverlening door gemeenten.
Studieschulden staan niet in het BKR. Hypotheekbanken kunnen bij DUO opvragen of je een studieschuld hebt, als je daar toestemming voor hebt gegeven.
Fout in je BKR-registratie? Zo los je dat op
Het kan zijn dat je in de BKR-registratie een fout aantreft. Er staat bijvoorbeeld een lening waar je niets van weet. Of dat je een betalingsachterstand hebt bij de hypotheekbank, terwijl je elke maand netjes betaalt. Waar klop je dan aan?
BKR-woordvoerder Van Lemmen: “Wij maken kredietregistratie mogelijk, maar we beschikken niet zelf over de informatie. Die moeten we opvragen bij de geldverstrekker in kwestie. Omwille van de snelheid adviseren we mensen om zelf contact op te nemen met de geldverstrekker.”
Je moet er dus zelf achteraan. Vraag aan de partij die de lening heeft verstrekt of aan de bank of ze registratie willen weghalen. Dit moet je schriftelijk doen. Een voorbeeldbrief vind je bij het Juridisch Loket. Als je merkt dat de kredietverstrekker niets heeft doorgegeven aan het BKR, kun je een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
Vraag of BKR-registratie verwijderd kan worden
Het kan ook zijn dat de informatie in het BKR wel klopt, maar dat je er veel last van hebt. Vanwege die registratie kun je bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten, of alleen een veel te lage hypotheek.
Ook dan kun je vragen of de kredietverstrekker de registratie zou willen laten weghalen. Dat zal niet altijd lukken, maar je kunt het proberen. Je mag namelijk ook aannemen dat een kredietverstrekker met iemand die één keer te laat was met betalen anders omgaat dan met iemand die altijd te laat is.
Artikel uit Radar+
Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door de redactie van (het tijdschrift) Radar+. We hebben het artikel gecontroleerd en aangepast voor onze website.