Hoe krijg je een gezonde en mooie bos krullen?

07:04 krullen.jpg

Soms lijkt het misschien onmogelijk om die ‘perfecte’ bos krullen te krijgen. Met krullend haar heb je sneller last van pluis en kan de verzorgingsroutine van je haar niet ophouden na shampoo en conditioner. Maar wist je dat er verschillende soorten krullend haar zijn? Met de stappen in dit artikel kun je nagaan wat jouw haar nodig heeft.

Radar schreef al eerder dat je verscheidene ingrediënten moet vermijden als je achter jouw werkelijke haarstructuur wil komen. Ben je erachter, dan is het zaak om de eigenschappen van je haar onder de loep te nemen.

Volgens Iris Lampe, eigenaar van CG hair, zijn vier categorieën die elk bepalen welk soort producten jouw haar kan gebruiken.

Haartype: welke structuur heeft mijn haar?

Lampe vertelt dat je eerst moet bepalen welke vorm jouw individuele krullen aannemen. Haarstructuur is onderverdeeld in vier groepen, van stijl tot kroeshaar. Je kunt nagaan welk type je hebt door jouw individuele haren te vergelijken met de illustraties in deze afbeelding:

07_04_2021_cghair_type.png
Bron: CG Hair
Haartextuur (tabel)

Er bestaat een vuistregel dat je bij haartype 1 en 2 vooral lichte producten moet gebruiken en dat je haar bij type 3 en 4 meer behoefte hebt aan zware middelen.

Heb je dik, dun of gemiddeld haar?

Volgens Lampe klopt deze vuistregel vaak wel, maar zijn er ook andere belangrijke factoren, zoals haardikte en porositeit. Je haardikte is dus van groot belang bij het kiezen van de dingen die je in je haar routine gebruikt. De dikte van je haar is namelijk doorslaggevend als het aankomt op hoe zwaar de middelen kunnen zijn die je gebruikt. 

Om te bepalen hoe dik je haar is kun je een haar uittrekken en tussen je vingers knijpen. Voel je de haar niet, dan heb je dun haar. Als je de haar tussen je vingers kan voelen heeft je haar een medium dikte en voel je hem echt duidelijk, dan heb je dik haar.

'Hoe dunner je haar, hoe lichter de producten moeten zijn', vertelt Lampe. Als wat je gebruikt namelijk te zwaar is, gaat je haar slap hangen en wordt het snel vettig. Ze heeft een makkelijk trucje om na te gaan of iets een goedje zwaar is: 'Als op de verpakking van een middel een van de eerste vijf ingrediënten een olie of butter is, dan is het meestal aan de zware kant.' Vaak is een mousse of gel licht en zijn crèmes en wax aan de zwaarde kant.

Porositeit: de reden dat je haar vocht vasthoudt

Porositeit geeft aan in welke mate je haar vocht kan opnemen en vasthouden. Hoe lang je na het douchen moet wachten tot je haar droog is, geeft aan of je een lage, hoge of gemiddelde porositeit hebt. Ga dus na hoe lang je haar vochtig aan blijft voelen:

  • Langer dan 4 uur: je haar heeft een lage porositeit en kan goed vocht vasthouden. Zorg ervoor dat je haar niet zwaarder wordt door wat je erin smeert.
  • Tussen de 2 en 4 uur: je haar heeft een gemiddelde porositeit. Qua producten kun je wat flexibeler zijn, ga vooral na wat voor jou werkt. Je kunt bij je keuze in producten dan vooral uitgaan van je haardikte en haartype.
  • Korter dan 2 uur: je haar heeft een hoge porositeit. Vaak betekent dit dat je haar beschadigd is, bijvoorbeeld door stijl- of krultangen, verven of overmatig föhnen. Poreus haar kan vaak vette en zware middelen, of zelfs een sealende olie gebruiken. Ook geeft dit aan dat je haar sowieso proteïne nodig heeft.

Rekbaar of breekbaar haar

Hoewel je dus hoe dan ook proteïne nodig hebt als je heel poreus haar hebt, geeft je elasticiteit verder aan of je haar baat heeft bij moisture of bij proteïne.  

Lampe legt uit dat je altijd een goede balans moet hebben tussen moisture en proteïne. 'Dit evenwicht is bepalend voor hoe je haar oogt. Heb je te veel moisture en te weinig proteïne, dan is je haar breekbaar en voelt het droog aan. Als je te veel proteïne maar te weinig vocht in je haar hebt, dan rekt je haar te veel mee en zakken je krullen uit.' 

Breektest: heb jij meer proteïne of moisture nodig?

Je kunt nagaan waar je haar een tekort aan heeft door de breektest te doen. Trek daarvoor een haar van jezelf uit en maak hem nat, pak beide uiteinden vast en begin te trekken. Breekt de haar snel, dan heb je een lage elasticiteit en dus een tekort aan proteïne. Rekt de haar ver mee, dan heb je een hoge elasticiteit en dus een tekort aan moisture.

Er zijn verschillende soorten proteïne voor je haar. Als je een van de volgende ingrediënten op een label ziet, is het product goed voor alle soorten haar: Amino Acids, Peptides, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Keratin, Hydrolyzed Collagen. 

Als er Gelatin, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Hydrolyzed Soy Protein, Hydrolyzed Quinoa of Hydrolyzed Lupine in een product zit, dan is het product meestal speciaal bedoeld voor beschadigd, poreus haar.

Hoe hou ik mijn haren lang mooi?

Lampe vertelt dat je stylingsproducten kunt gebruiken om krul en slag te stimuleren. 'De keuze in de drogist is groot en het loont ook om eerst op internet te zoeken of iets zwaar of licht is, vooral moisture of vooral proteïne bevat en vrij is van schadelijke ingrediënten', aldus de krullenexpert.

Ook kun je je haar tussen de wasbeurten door nat maken om het weer in model te brengen. 'Let wel op dat je dit niet met te heet water doet, dat is slecht voor je hoofdhuid en werkt dehydraterend, waardoor je haar droog wordt.' Breng je haar dus liefst niet in contact met water dat heter is dan 38 graden.

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?

Hoe vaak je haar behoefte heeft aan een wasbeurt, is volgens Lampe voor elke persoon anders. De algemene aanbeveling is om je haar een keer per week met shampoo te wassen, maar sommige mensen geven aan dit vaker te moeten doen', zegt ze. 'Hoe vaker je het wast, hoe groter de kans op droog haar.'

Ook kun je een co-wash gebruiken. 'Een co-wash reinigt je haar op een mildere wijze waardoor het schoner wordt en je de tijd tot je volgende wasbeurt met shampoo kunt oprekken', aldus Lampe. 

Je kunt haar tot op bepaalde hoogte trainen om minder snel vet te worden. 'Als je elke dag je haar wast, is het ook elke dag weer vettig', vertelt ze. Wel zit er een grens aan het oprekken. 'Dat je haar vettig wordt,is op zich natuurlijk. Daarbij is wassen noodzakelijk om vuil en resten van producten weg te spoelen.'