Hoe kun je dierenartskosten binnen de perken houden?

dierenarts9-9-2020.jpg

Dierenartsen mogen in Nederland zelf hun tarieven bepalen. Ze zijn ook niet verplicht om hun prijzen te vermelden op hun websites. Het is daarom voor huisdiereneigenaren lastig te achterhalen hoeveel een behandeling kost. 

Annemarie Rozeboom van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde (KNMvD), de beroepsorganisatie voor dierenartsen in Nederland, geeft tips om de kosten binnen de perken te houden.

Chip je huisdier

Volgens Rozeboom gebeurt het regelmatig dat een dier gewond wordt aangetroffen, terwijl niet direct duidelijk is wie de eigenaar is. Dierenartsen zijn verplicht om de noodzakelijke zorg voor zo'n dier uit te voeren. Als de eigenaar niet wordt gevonden, zijn de kosten voor de dierenarts. Wanneer de eigenaar uiteindelijk wel wordt gevonden, zijn de kosten voor de eigenaar. Dat kan even schrikken zijn, erkent ook Rozeboom: 'Dat is natuurlijk een heel onwenselijke situatie. Daarom pleiten wij er ook voor dat eigenaren hun dieren laten chippen.' Overigens is het chippen van honden sinds 1 april 2013 verplicht.

Verken je mogelijkheden

In veel gevallen loont het om eerst zelf onderzoek te doen voordat je naar een dierenarts gaat. Sommige kwaaltjes kun je zelf oplossen met een huis-tuin-en-keukenmiddel, al tekent Rozeboom daar wel bij aan: 'Dierenartsen zien met regelmaat eigenaren die te laat komen omdat ze zelf hebben lopen dokteren, waardoor het juist meer kost om die dieren weer op te lappen. Bij twijfel is het beter om bij de dierenarts na te vragen of het noodzakelijk is om te komen.'

Ga na hoeveel je kunt betalen

Er zijn tegenwoordig veel behandelingen mogelijk om je huisdier weer gezond te krijgen. Dit brengt echter ook een prijskaartje met zich mee. Volgens Rozeboom is het belangrijk rationeel te blijven: 'We zijn heel erg gehecht aan onze dieren, maar je moet goed blijven nadenken over wat je wilt en wat je kan in financieel opzicht. Ga daarom vooral in gesprek met je dierenarts om te overleggen wat er mogelijk is.'