Hoe kun je je kamerplant het best verzorgen?

Kamerplant_04.03.2020.jpg

Een kamerplant geeft een natuurlijke tint aan je (huis)kamer, maar dan moet hij er wel mooi uitzien. In dit artikel geeft Radar je een aantal tips over hoe je kamerplanten gezond en mooi kan houden.

Om je kamerplant vitaal te houden en ongedierte buiten de deur te houden, moet je er goed voor zorgen. Zo moet je opletten waar je je plant neerzet, hoeveel water je de plant geeft, welke voeding je koopt en in welke potgrond je je plant neerzet. 

Waar moet je een kamerplant neerzetten?

Volgens de Intratuin heeft de ene plant heeft meer licht nodig dan de andere, maar voor de meeste planten geldt ‘hoe lichter, hoe beter’. Zet planten alleen niet in de volle zon, dan drogen ze uit. Uitzonderingen op de regel zijn cactussen en vetplanten, zij hebben baat bij veel zonlicht. Planten met een bont blad hebben veel licht nodig. 

Een vuistregel die je aan kunt houden is de tint van het blad. Hoe donkerder het blad, hoe minder zon de plant nodig heeft. Let wel, dit is een vuistregel en gaat dus niet altijd op.  

Hoeveel water heeft een kamerplant nodig?

Hoeveel water een kamerplant nodig heeft, verschilt erg per plant. Bekijk daarom altijd het etiket bij aankoop, hierop staan specifieke adviezen over de verzorging. Je kunt de plantensoort ook altijd even opzoeken op het internet. 

Over het algemeen geldt dat je een plant niet te veel water moet geven, omdat er dan geen zuurstof bij de wortels komt. Hierdoor gaan de wortels rotten, waardoor je plant uiteindelijk ook bovengronds zal gaan rotten. Te weinig water zorgt ervoor dat je plant uitdroogt. 

Een algemeen advies van de Intratuin is dat je niet pas water geeft als je plant een beetje slap hangt, dan leeft de plant continu op het randje en dat is (net als voor een mens) slecht.

Uitzonderingen op de regel zijn parapluplanten, cactussen en vetplanten. Parapluplanten kunnen altijd in een laagje water liggen. Cactussen en vetplanten hebben daarentegen aan een aantal druppels water al genoeg. 

Wat voor functie heeft plantenvoeding?

Een plant kan wel zonder plantenvoeding, maar het maakt een plant wel degelijk sterker als je het wel gebruikt. De woordvoerder van de Intratuin maakt een vergelijking met een mens. ‘Een mens kan wel zonder vitaminen, maar wordt er niet vitaler van. Dit geldt ook voor een plant.’ In plantenvoeding zit kort door de bocht stikstof, fosfor en kalium. Een combinatie van de juiste hoeveelheid water en plantenvoeding maakt je plant sterker en minder vatbaar voor ongedierte. 

Welke potgrond moet ik kiezen?

Voor binnenplanten bestaat een universele potgrond, ook wel binnenplantengrond genoemd. Er bestaat aparte potgrond voor sommige planten, zoals cactussen, vetplanten en orchideeën, maar over het algemeen is universele potgrond prima. In sommige universele potgrond zit ook al plantenvoeding verwerkt. 

Verpotting van een kamerplant

In de beginfase groeit bijna iedere plant hard. Als de verhoudingen tussen plant en pot simpelweg niet meer kloppen, moet je de plant in een grotere pot plaatsen, dit heet verpotten

Er bestaan langzame en snelle groeiers. Intratuin raad aan om bij aankoop al te achterhalen of je gekozen plant een snelle of een langzame groeier is. Als je een snelle groeier koopt, is het misschien verstandig om gelijk een grotere sierpot te kopen.

Wees niet te bang of voorzichtig als je een plant verpot: het is helemaal niet erg om een paar wortels te breken of los te maken. Dit kan zelfs goed zijn, omdat het de plant opnieuw prikkelt. 

Welke ongedierten en plantenziekten komen het meest voor op kamerplanten?

Kamerplanten hebben het vaakst last van luizen en spint. Er is een speciaal middel tegen zuigende insecten te koop ter bestrijding. 

Schimmels komen minder vaak voor op kamerplanten, omdat schimmels vooral ontstaan in een vochtige omgeving. Huiskamers hebben over het algemeen een droge lucht door verwarming.

Als je wel last hebt van een schimmel, wordt er sterk aangeraden om er een bestrijdingsmiddel tegen te kopen. Schimmel dringt namelijk door tot in het blad, dus het is niet afdoende om de zichtbare schimmel er vanaf te vegen.

Overige tips

Intratuin adviseert je om de plant af en toe even buiten te zetten, zodat je ‘m goed af kan spoelen met water. Hierdoor haal je het laagje stof van de plant af. Als er te veel stof op een plant ligt, wordt de lichtopname moeilijker, waardoor de plant sneller uitdroogt. Bovendien kun je met een sterke waterstraal ook luisjes en ander ongedierte voor een groot deel van de plant afspuiten.