Hoe laat je een kaars mooi branden?

14122020 kaarsen.jpg

Met de feestdagen halen veel mensen kaarsen in huis voor de sfeer. Het kan echter vervelend zijn als kaarsen niet goed of niet geleidelijk opbranden. Radar zet een aantal online tips op een rijtje die dit kunnen voorkomen.

Zet de kaars goed neer

Het is ten eerste van belang dat je de kaars goed neerzet. Zet de kaars bijvoorbeeld niet te dichtbij andere kaarsen. Er kunnen anders gaatjes ontstaan of de kaars kan uitlopen. Ook kunnen de kaarsen vastsmelten, waardoor ze niet goed branden.

Let op de tocht/luchtstromen

Het kan ook helpen als je een kaars niet op de tocht neerzet. Door de luchtstroom kan het zijn dat de vlam maar één kant op wordt geblazen, waardoor hij niet goed opbrandt.

Voorkom oneffenheden in het kaarsvet

Laat een kaars een tijdje branden als je hem voor de eerste keer aansteekt. Zo voorkom je namelijk oneffenheden in het kaarsvet en is de kans groter dan hij goed opbrandt. Als je dit niet doet, is de kans groot dat er een tunnel ontstaat in je kaars.

Gebruik aluminiumfolie

Als je aluminiumfolie om de kaars heen wikkelt, kan de kaars gelijkmatiger smelten. Ook kun je een kaars om deze manier 'beschermen' tegen tocht en andere brandende kaarsen. Je kunt zo ook een tunnel in de kaars gedeeltelijk herstellen.

Een kort lontje is soms tóch ergens goed voor

Houd de lont kort (ongeveer een halve centimeter) als je een kaars mooi wilt laten opbranden. Dit houdt de vlam rustig, waardoor de kaars geleidelijk zal opbranden.

Andere handige tips en informatie

Kaarsen zijn gezellig, maar vuile kaarshouders of gemorst kaarsvet zetten een domper op de sfeer. Lees hier hoe je kaarsvet makkelijk verwijdert. Radar besteedde eerder ook aandacht aan de vraag of het branden van kaarsjes schadelijk is voor de gezondheid.
 

Meer over