background branding

Hoe lang is parfum houdbaar?

08102020parfum.jpg

Parfumflesjes staan vaak een lange tijd in de kast, maar hoe lang zijn deze geurtjes nou precies houdbaar? Radar gaat in gesprek met Marjolein van Oostrum, van de Nederlandse Cosmetica Vereniging, over de houdbaarheid van parfum. 

Op de meeste parfumverpakkingen staat volgens Van Oostrum geen houdbaarheidsdatum. Door de hoeveelheid alcohol in de luchtjes kan parfum niet bederven. Wel kan de kwaliteit van de geurtjes na enige tijd achteruitgaan. 'Het alcoholpercentage beïnvloed de houdbaarheid, hoe meer alcohol hoe langer het geurtje goed blijft', aldus Van Oostrum. 

In een Eau de Parfum zit gemiddeld zo'n 90 procent alcohol, in een Eau de Toilette gemiddeld 85 procent en Eau de Cologne bevat zo'n 70 tot 80 procent alcohol. De kwaliteit van luchtjes met alcohol blijft ongeveer een tot drie jaar goed.

Symbool voor houdbaarheid

Als een parfum vanwege de ingrediënten minder lang te gebruiken is, zal dat op de verpakking staan. Op cosmetica en parfumverpakkingen wordt dit aangeduid met een speciaal symbool: een potje met een open dekseltje, waarin geschreven staat hoeveel maanden na openen het product gebruikt kan worden.

08102020houdbaarheid.jpg
Het symbool voor de houdbaarheid

Oxideren onvermijdbaar

'Als je veel van je geurtje gebruikt, komt er zuurstof bij en gaat het oxideren,' zo vertelt Van Oostrum. 'Dit is een chemisch proces dat ervoor zorgt dat de kwaliteit van het luchtje achteruitgaat. Dit proces duurt enkele maanden en is niet te voorkomen.' 

Als de geur van de parfum wat 'donkerder' wordt, weet je dat je het flesje al enige tijd hebt staan. 'Ik wil altijd graag verschillende geurtjes gebruiken, maar dat kan je dus beter niet doen', aldus Van Oostrum.

Hoe houd je parfum het langst goed?

'Het doosje heeft een functie,' vertelt Van Oostrum. 'Het is goed om je parfum in het doosje te bewaren, of in ieder geval op een donker plekje. De geur blijft ook langer goed als je de parfum koel bewaard. Zet hem dus niet in de felle zon. Ook de badkamer is vaak te warm om parfum houdbaar te houden. De slaapkamer is een prima plek.'