background branding

Hoe lang mag een dure elektrische fiets meegaan?

Vorig jaar zijn voor het eerst meer elektrische fietsen dan gewone fietsen verkocht. Dus is er inmiddels ook een levendige handel in tweedehands elektrische fietsen, want zo'n nieuwe e-bike is niet goedkoop. Wat moet je doen als je e-bike kapotgaat en kan je hem nog wel repareren?

Dit is het verhaal van Wilma Derks. Zij kocht vier jaar geleden bij een fietsenwinkel een tweedehands elektrische fiets, een Gazelle Innergy Orange. De fiets is nu tien jaar oud, want hij werd voor het eerst verkocht in 2009 en toen kostte hij 2200 euro. Wilma investeerde dit jaar ruim 800 euro in vernieuwing van de fiets. Ze kocht een nieuwe accu en lader, display en binnen- en buitenbanden zowel voor als achter.

Onderdeel niet meer te vinden

Onlangs ging ineens de krachtsensor kapot. Die bepaalt hoeveel ondersteuning de motor levert en hoe hard je dus moet bijtrappen. Het onderdeel is niet meer te vinden als Wilma een rondje belt langs 25 fietsenwinkels. Ze meldt het euvel bij Gazelle en die biedt 250 euro korting op een nieuwe fiets. 'De oude fiets blijft dan achter bij de fietsenmaker en het frame wordt doormidden geknipt', vertelt Wilma. De andere optie die Gazelle biedt is te zoeken naar een oude fiets met een tweedehands onderdeel.

Wilma blijkt overigens niet de enige te zijn met een probleem met de krachtsensor van een Innergy Orange. Ook in dit topic op het Radarforum is een soortgelijke klacht te lezen. 

Wat mag je verwachten na tien jaar?

Advocaat Maryse Oranje van Nineyards Law legt uit dat je na tien jaar niet hoeft te verwachten van een fabrikant dat hij nog onderdelen heeft voor een fiets die al tien jaar oud is. 'Fabrikanten moeten zorgdragen dat een product binnen een redelijke periode na aankoop nog hersteld, vervangen of gerepareerd kan worden.' Oranje legt uit dat voor een e-bike deze periode zo'n zeven jaar is. 'Hoe korter de periode na aankoop, des te meer je van de fabrikant mag verwachten.'

Reactie Gazelle

Als Radar belt met Gazelle om te vragen hoe het kan dat een onderdeel van zo'n dure e-bike na tien jaar niet meer te krijgen is, zegt een woordvoerder dat deze specifieke Innergy Oranje een van de eerste e-bikes was. 'De eerste twee jaar van de productie werd een specifiek type sensor gebruikt. Daarna zijn we overgestapt op andere sensoren.' Gelukkig is er goed nieuws, want Gazelle heeft toch nog een nieuwe krachtsensor gevonden en die gemonteerd op de fiets van Wilma.