Hoe lang mag een snorscooter meegaan?

Lekker met je snorscooter naar je werk, de supermarkt of vrienden. Ineens gaat hij kapot, nét buiten de garantieperiode. Waar heb je dan recht op? 
 

Patrick Goossens kocht in juni 2016 een TYM Strada 50 snorscooter bij een scooterbedrijf in Rotterdam. Hij betaalde er zo'n 800, 900 euro voor. Na twee jaar en twee maanden rijden blijkt het frame gebroken te zijn. Hij reed in die periode 5000 kilometer met de snorscooter. Hij zoekt contact met de verkoper en krijgt te horen dat het euvel niet te repareren is. 'Het viel buiten de garantie, want die is twee jaar.' De scooter gaat twee maanden buiten de garantieperiode kapot. Goossens vindt dat er sprake is van een ondeugdelijk product en dat een dergelijk defect niet binnen vijf jaar mag ontstaan.

Wie staat in z'n recht?

In eerste instantie staat de verkoper in z'n recht, want de garantietermijn is verlopen, aldus Tom Huyskens van de BOVAG. 'Er bestaat echter ook zoiets als conformiteit en dan moet een rechter uiteindelijk oordelen of het product voldoet aan de verwachtingen die je er bij aanschaf redelijkerwijs van had mogen hebben.' Huyskens zegt dat dat maar de vraag is bij een Chinese scooter van 800 euro die intensief gebruikt is. Hij vindt dat Goossens er rekening mee had kunnen houden dat zo'n exemplaar geen lang leven beschoren is. Daarnaast is 5000 kilometer in twee jaar zeer veel, zegt Huyskens. 'De gemiddelde Nederlandse brom- en snorfietser legt circa 1000 kilometer per jaar af met het voertuig.'

Goossens kan de verkoper aanspreken op coulance, maar dat is een gunst en geen recht.

Wat mag je verwachten van zo'n snorscooter?

Huyskens zegt dat frames normaliter niet mogen breken. Hij vervolgt dat als je een nieuwe scooter van Chinese makelij koopt voor een extreem laag bedrag en deze intensief gaat gebruiken, dat je dan van tevoren je vraagtekens kan zetten of hij voor jou geschikt is en of hij aan je verwachtingen gaat voldoen.

Is goedkoop duurkoop?

Goossens betaalde dus nog geen duizend euro voor z'n snorscooter. Dat is volgens Huyskens extreem goedkoop. 'De bestverkochte scooters in Nederland van merken als Piaggio/Vespa, SYM en Kymco kosten al gauw minimaal 2000 euro.' Een duurdere scooter gaat niet per se langer mee, maar de prijs reflecteert in zekere mate ook de kwaliteit van de gebruikte materialen. Huyskens zegt dat de service en garantie vanuit de fabrikant voor dat soort scooters ook anders is.

Waar kan je als consument op letten?

De BOVAG adviseert dat je je goed voorbereidt op de aanschaf. 'Bepaal de mate waarin je de scooter gaat gebruiken en het comfort dat je vereist, informeer naar de onderhoudsbehoefte, de verwachte restwaarde, betrouwbaarheid, verzekeringskosten etc.' Als je de scooter dagelijks gaat gebruiken is het van belang dat hij aan je verwachtingen voldoet. 'Let ook goed op het merk en de fabrikant, want er zijn heel veel, voornamelijk Chinese, merken die het uiterlijk van een klassieke Italiaanse scooter (of überhaupt van een A-merk) kopiëren, maar onderhuids van minderwaardige onderdelen gebruik maken.'

Meer over