Hoe maak ik gratis een blog?

blog-07032019.jpg

'Ik weet geen goede site waar ik een blog kan maken, zonder dat het geld kost', schrijft Lena883 op het Radar Forum. Radar zet een aantal websites op een rijtje waar je een gratis blog aan kunt maken.

Blogger.com

Om een blog aan te maken op Blogger heb je een Google-account nodig. Denk wel goed na over de sitenaam (en URL). Deze kan je achteraf niet meer veranderen. 

Het uiterlijk kun je aanpassen door middel van thema's. De keuze uit thema's is beperkt. Ook ziet het uiterlijk van de blogs er niet vernieuwend en professioneel uit. 

De URL van je website ziet er als volgt uit: sitenaam.blogspot.com. Op Blogger is het niet mogelijk om dit te upgraden en de website op je eigen domein te laten zetten. Met Blogger kun je ervoor kiezen om geld te verdienen door advertenties op je website te laten zien.

Een nadeel van Blogger is dat de website weinig updates uitbrengen en er dus bijna nooit nieuwe functies toegevoegd worden.

Wix.com

Als je je voor het eerst aanmeldt bij Wix word je door een proces geleid waarin je je blog aanmaakt. Er wordt eerst gevraagd naar het onderwerp van je blog. Daarna kun je ervoor kiezen om Wix ADI je website te laten ontwerpen of je kunt zelf een template uitkiezen. Wix ADI stelt je een aantal vragen en aan de hand van de antwoorden komt er een ontwerp uitgerold. 

Het uiterlijk van een Wix-website ziet er professioneel en modern uit. Qua vormgeving kun je veel kanten op met Wix en kun je alles zelf bepalen en aanpassen.

De URL van je Wix-website ziet er als volgt uit: gebruikersnaam.wixsite.com/sitenaam. Op je webblog zie je altijd een balkje bovenaan de site met een verwijzing naar de Wix-website. Je kunt dit veranderen naar je eigen domein door geld te betalen. 

Wordpress.com

Het aanmaken van je blog kan verwarrend zijn op Wordpress.com. Je kunt er namelijk meteen voor kiezen om te betalen voor je blog, maar dit hoeft niet. Als je voor de eerste optie uit het lijstje kiest, is je website gratis. 

Voor de vormgeving van je website kun je uit heel veel verschillende thema's kiezen. Deze kunnen gratis maar ook betaald zijn. 

Als je voor de gratis website kies ziet de URL van de website er zo uit: sitenaam.home.blog. Als je dit wilt veranderen kun je de website upgraden voor een paar euro. Op jouw gratis website staan advertenties. De opbrengsten hiervan zijn niet voor jou. Als je de website 'upgrade' naar een bepaalde variant dan verdwijnen de advertenties.

Let op! Wordpress.org is niet hetzelfde als Wordpress.com. Met de .org-versie kun je het Wordpress-systeem op je eigen website zetten. Je hebt de .com-versie nodig om een website aan te maken.

Auteursrecht

Let op met de afbeeldingen die je op je website gebruikt. Je kunt namelijk niet zomaar foto's van het internet plaatsen op jouw blog. Als je dit wel doet, kun je een flinke vergoeding moeten betalen aan de fotograaf. 

Lees ook: Flinke schadeclaim door foto op internet