Hoe maak je je laptop, tv en YouTube kidsproof?

2020 3 31 kind met tablet.jpg

Sinds de coronacrisis is de beeldschermtijd van jonge kinderen (0 tot en met 6 jaar) toegenomen met bijna een uur per dag. Dat blijkt uit het door Netwerk Mediawijsheid gepubliceerde Iene Miene Media-onderzoek 2020. ‘Nu ouders en kinderen meer thuis zijn, is het begrijpelijk dat kinderen meer gebruikmaken van bijvoorbeeld een tablet.’ Radar legt uit hoe je je tablet, YouTube en je tv kidsproof kunt maken.

Jonge kinderen besteden sinds de coronacrisis gemiddeld 2,5 uur aan beeldschermmedia. Het kijken van filmpjes is toegenomen met 30 minuten per dag. Ook spelen ze meer online spelletjes. 

Minder streng

Uit aanvullend onderzoek van het Landelijk Ouderpanel blijkt daarnaast dat ouders minder streng zijn als het aankomt op het mediagebruik van hun kinderen (0 tot en met 18 jaar). Slechts 30 procent van de ouders zegt even streng te zijn als anders. Een respondent geeft aan: ‘Ik probeer streng te zijn, maar het is moeilijk. Normaal heb je hier in het weekend onenigheid over, nu elke dag als je niet oppast.'

Begrijpelijk

Nu ouders en kinderen door de coronamaatregelen meer thuis zijn, geeft 84 procent van alle ouders aan blij te zijn dat ze media kunnen inzetten om hun kind bezig te houden. Hierbij moet wel worden gezegd dat huiswerk een grote rol speelt in de toename van schermtijd onder kinderen van 5 en 6 jaar, omdat zij vanuit school opdrachten krijgen die op een scherm moeten worden uitgevoerd. 

Het is voor ouders die thuiswerken een uitdaging om je kind bezig te houden en ook te letten op het mediagebruik. Toch is het belangrijk dat je je als ouder ook bezighoudt met mediaopvoeding. Volgens Justine Pardoen, hoofdredacteur van Mediaopvoeding.nl, is het van belang dat je als ouder met je kind blijft praten over hun media-ervaringen. ‘En probeer ook iets samen te doen. Van luisterboek tot gamen, filmpjes kijken of foto’s maken: door samen te genieten van de mogelijkheden maak je er een minder passieve, loze tijd van.’ 

Kidsproof

Het is dus begrijpelijk dat je als ouder je kind meer op de tablet laat als je in quarantaine zit, maar het is ook raadzaam om je tablet kidsproof te maken door bepaalde restricties in te stellen.

iPad (iOS)

Voor het instellen van restricties op de iPad dien je het menu als volgt te doorlopen: Ga naar instellingen > Algemeen > Beperkingen > Schakel beperkingen in. Vervolgens dien je een toegangscode in te stellen. Met deze code kun je de beperkingen ook weer uitzetten als je zelf gebruikmaakt van de iPad. Nu kun je specifieke restricties instellen met betrekking tot het gebruik van bijvoorbeeld Safari, FaceTime, de camera, je fotoalbum en aankopen in de App Store. Het is raadzaam om hier onder andere 'Kopen vanuit apps' te blokkeren, omdat in sommige (kinder)games extra aankopen kunnen worden gedaan in het spel. `Je kunt hier ook instellen welke websites toegankelijk zijn en waar je kind naar mag luisteren. Afhankelijk van je iOS kun je de beperkingen eventueel instellen via: Algemeen > Schermtijd > Schakel Schermtijd in. Doorloop vervolgens alle stappen naar voorkeur.

Windows-tablet

Voor tablets met Windows, in dit geval Windows 10 (de meest recente versie van Windows), kun je ook een profiel met beperkingen maken. Dit gaat als volgt: Ga naar Instellingen > Accounts > Gezin en andere personen en klik op ‘Een familielid toevoegen’. Je ziet nu een popup-venster waar je kan klikken op ‘Kind toevoegen’. Hier voeg je het e-mailadres van je kind toe. Als je kind geen e-mailadres heeft, klik je op 'De persoon die ik wil toevoegen heeft geen e-mailadres'. Vervolgens vul je alle gegevens in om een e-mailadres aan te maken. Je hoeft dit e-mailadres verder niet te gebruiken. In het volgende scherm vul je je eigen e-mailadres of telefoonnummer is als backup van de e-mailaccount van je kind. Daarna wordt er gevraagd of je de online-ervaringen van je kind wil delen met Microsoft. Ook kun je promotieaanbiedingen ontvangen. Zet deze opties uit. Je klikt nu op volgende en sluiten.
 
Het nieuwe profiel voor je kind kun je instellen via de link onder het beperkte profiel of via account.microsoft.com/family. Hier log je in met je eigen account, waar je vervolgens de restricties voor je kind kunt instellen. 

Android-tablet

Op Android-tablets kun je een profiel met beperkingen aanmaken voor je kind. Dit doe je als volgt: 
Ga naar Instellingen > Gebruikers > Gebruiker of profiel toevoegen > Gebruiker (beperkt profiel). Nu kun je een nieuw profiel maken met specifieke beperkingen, zoals: restricties per app en toegang tot de camera. Vergeet niet naar deze account te schakelen wanneer je kind gebruikmaakt van de tablet. 

YouTube

Het online videoplatform YouTube staat vol met leuke en informatieve content, maar er zijn ook video’s waarvan je liever niet hebt dat je kind ze ziet. Speciaal voor kinderen is er zodoende YouTube Kids ontwikkeld, een kindervariant van het platform. 

Voor wat oudere kinderen kun je de ‘beperkte modus’ van de standaardversie van YouTube inschakelen. Dit is een optionele instelling die je kunt gebruiken om mogelijk niet-gezinsvriendelijke content weg te filteren, die je niet geschikt vindt voor anderen die je apparaat gebruiken. Hiervoor heb je een Google-account nodig, waarmee je ingelogd moet zijn op YouTube. Je kunt natuurlijk ook ongepaste video’s rapporteren door op de die grijze puntjes rechts onder de video te klikken en vervolgens op melden. 

Apps voor ouderlijk toezicht

Je kunt ook apps en programma’s downloaden voor het instellen van beperkingen, zoals: Norton Family Safety of Microsoft Family. 

Tv

Mocht je bepaalde televisieprogramma’s niet kindvriendelijk vinden, dan kun je deze content blokkeren. Hoe je dit kunt instellen is afhankelijk van de provider. Bij KPN kun je een kinderslot aan- of uitzetten. Bij nieuwe abonnees staat dit standaard aan. Ook kun je zelf de leeftijdsgrens en de inhoud die je wilt blokkeren aanpassen. Bij Ziggo verschilt dit per televisiemerk en type. De instellingen verschillen ook als je een mediabox of cammodule hebt. Je kunt hiervoor de website raadplegen. Bij Caiway is dit eveneens afhankelijk van je ontvanger. Lees hier hoe je bij Tele2 een kinderslot instelt. Bij Telfort is het afhankelijk van welke afstandsbediening je hebt. Met de zwarte kun je alleen een tijdvak instellen, met de witte kun je ook de leeftijdsgrens aanpassen. 

Andere bezigheden

Je kunt je kinderen de komende tijd ook op andere manier bezighouden. Zo kun je tot en met 10 mei gratis gebruikmaken van de luisterbibliotheek. Radar gaf eerder al tips over andere manieren waarop je je kind bezig kunt houden.