background branding

Hoe maak je lekkere satésaus?

Lekker een frietje eten op het station of bij de snackbar, maar welke saus neem je erbij? Bij de Smullers adverteren ze nu met satésaus van de 'allerbeste Argentijnse pinda's'. Proef je dat ook?

Sausleverancier Gouda's Glorie en Smullers adverteren met de slogan dat zij satésaus verkopen van Argentijnse pinda's. Dat zouden ook de 'allerbeste' zijn. Waar dat uit blijkt, een test bijvoorbeeld, staat er niet bij. Een belletje met de klantenservice van Gouda's Glorie leert dat de pinda een grondstof is in de satésaus en dat er ook ketjap in verwerkt is. 'De satésaus is kruidig', aldus een medewerker. 'Het is een unieke pinda met een unieke smaak, maar over smaak valt te twisten. Het is een goede pinda uit Argentinië.' Of het ook de allerbeste is, is persoonlijk volgens de medewerker.

Waaraan herken je een goede pinda?

Julius Jaspers is kok, kookboekenschrijver en eigenaar van Aziatische restaurants. Hij weet alles over satésaus. 'Een goede pinda herken je niet aan het land waar hij vandaan komt. Dat is niet van belang. Wat wel belangrijk is hoe vers de pinda is en onder welke omstandigheden de pinda's zijn vervoerd. Ze moeten niet wekenlang in een container in de hete zon hebben gestaan.' Jaspers zegt dat pinda's goed en vakkundig gebrand moeten zijn, 'maar als je een hele goede pinda middelmatig brandt, heb je nog best een goed pindaatje'.

Jaspers zegt nergens gevonden te hebben dat pinda's uit Argentinië het best zijn voor satésaus. 'Ik zou kiezen voor pinda's van een goede leverancier die zorgt voor constante kwaliteit. Of ze nou uit Suriname, Indonesië of Argentinië komen boeit mij niet. Wel of ze goed, vers en goed gebrand zijn.'

Hoe maak je zelf lekkere satésaus?

Je moet vooral denken aan 'smaak' aldus Jaspers. 'Koop gewoon goede kant-en-klare pindakaas. Je hebt hele goede Surinaamse pindakaas met een beetje pit erin. Maak daar satésaus van. Maak de saus goed op smaak, want het is een oosterse saus dus er moet een beetje ketjap, sambal en chili bij.

Reactie Remia

Gouda's Glorie is van Remia. Het bedrijf reageert als volgt: 'De pinda's worden gebrand en gemalen en vormen de belangrijkste basis voor onze satésaus. De pinda's zijn echter niet alleen verantwoordelijk voor de smaak van de satésaus. Het geheim van Gouda's Glorie satésaus zit hem namelijk in de kruiding. De met zorg gekozen ingrediënten zorgen namelijk voor de specifieke smaakbeleving. Smullers heeft er destijds voor gekozen om vooral de Argentijnse oorsprong van de pinda's richting haar gasten te communiceren.'

Meer over