Hoe maak je oordopjes het best schoon?

27012021oordopjesschoon.jpg

Hoor je je muziek minder goed door je oortjes? Misschien hebben ze een schoonmaakbeurt nodig. Door alle troep die zich in de oortjes ophoopt kan er minder geluid doorheen en hoor je dus ook minder. Dat betekent dus dat ze goed schoongemaakt moeten worden. Maar hoe doe je dit? En kan het ook met huis-, tuin- en keukenmiddelen? 

In ear specialist Tjidde Smilda weet hier wel raad mee en benadrukt ook dat je oordopjes hoe dan ook vies worden. 'Hoe je het ook wendt of keert, er komt altijd rommel in de oordopjes vanuit je oor,' vertelt Tjidde. Maar gelukkig is er aan de viezigheid in oordopjes ook iets te doen. Sowieso is het belangrijk om elke keer als je de oordopjes in hebt gehad te kijken hoe ze eruit zien en of ze misschien schoongemaakt moeten worden. Zo hou je het goed bij en is er minder sprake van ophoping. 

Tips voor het schoonmaken van oordopjes

Tjidde heeft dan ook verschillende tips om je draadloze of bedrade oortjes zo goed mogelijk schoon te houden, zodat je er lang mee kunt doen.

1. Gebruik geen doekje, maar zoek iets waarmee je de rommel op kan wippen uit het oortje. Een satéprikker kan hier goed voor werken, maar pas wel op dat je de prikker niet te ver door het oordopje heen steekt. 

2. Richt de oordopjes als je ze gaat schoonmaken naar beneden, zodat de troep er meteen uitvalt. Je wil voorkomen dat alles nog dieper het oordopje in gaat. 

3. Is de binnenkant wel schoon, maar kan de buitenkant een poetsbeurt gebruiken? Gebruik hiervoor dan wel een doekje. Let er goed op dat je geen doekje gebruikt met een bijtende stof. Daarnaast is het belangrijk dat je het hoorgedeelte dan goed beschermd, zodat het niet per ongeluk je oordopjes in loopt.